– Vi äter mycket rött kött och charkprodukter, 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna äter mer än 500 gram i veckan. Det var verkligen en anledning för oss att gå ut med råd till svenska folket, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.
Till grund för råden ligger bland annat forskning från World Cancer Research Fund, där en rapport som bygger på studier med sammanlagt nära tre miljoner deltagare visar på tydliga kopplingar mellan köttätande och cancerrisk.
– Om man har en veckokonsumtion av de här produkterna som ligger över 500 gram, då ökar risken att man kan få tjock-och ändtarmscancer, säger Bjerselius.
Charkprodukter, som exempelvis korv och bacon, ökar cancerrisken mer än rent kött. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att bara en mindre del av det kött man äter bör vara chark.
Byt ut mot fisk
Kött bidrar med många näringsämnen och är en viktig järnkälla, speciellt för barn, unga och kvinnor i fertil ålder. Kött bidrar också med protein, men det är inte svårt att få tillräckligt med protein även med mindre kött.
- Om man byter ut en del av köttet och korven mot fisk och baljväxter, som bönor, kikärter och linser, får man i sig både järn, protein och andra viktiga ämnen. Dessutom mättar de bra, säger Rickard Bjerselius.
Välj köttet med omsorg
Kött har stor negativ påverkan på miljön. Därför kan det få positiva miljöeffekter om man minskar på köttportionerna eller byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ.
Samtidigt kan köttproduktion vara positivt för miljön, eftersom betande djur bidrar till ett öppet landskap och kan gynna den biologiska mångfalden. I jämförelse med andra länder står sig svensk köttproduktion väl både när det gäller djuromsorg och användning av antibiotika.