Kött och vin gör mannen mer fertil

Köttätare har fler och rörligare spermier.

Ett glas vin i bland minskar risken för erektionsproblem.

Men med kaffe och cigaretter ska man ta det varligt...

Christina Lundell

För mycket alkohol gör mannen till en dålig älskare, men ett glas vin i bland minskar risken för att han ska få sexuella problem.

Just nu har Amerikas sällskap för reproduktiv hälsa möte på Hawaii, och flera rön om manlig fertilitet kan göra många män på gott humör.

Läs mer: Norsk artist åt upp sin höft – med ett glas vin

Läs mer: Studie: Män som super åldras snabbare

 

Att dricka alkohol ibland minskar risken för erektionsproblem:

De män som genomgick fruktsamhetsbehandling på Medical Rochester Center i New York mellan åren 2003 och 2011 fick besvara frågor om sina dryckesvanor. 753 män deltog i studien, som visade att helnykterister hade större sannolikhet att ha bristfälliga erektioner och svårigheter i att genomföra samlag.

Och att äta kött ökar kvaliteten på spermier. Detta enligt Loma Linda University School of Medicine i Kalifornien, som har undersökt spermakvaliteten på män med olika kosthållning.

Läs mer: Öl kan göra dig smart och förbättra minnet

 

Deras resultat visade att vegetarianer hade mycket lägre halt spermier i sin sädesvätska och att de spermier som fanns där dessutom var tydligt mindre aktiva (dock faller båda gruppernas snitt inom normalvariansen så man kan inte säga att män som inte äter kött får spermabrist).

 

I studien undersöktes 443 köttätare, 26 vegetarianer och 5 veganer. Köttätande män hade en koncentration på 70 miljoner/milliliter medan vegetarianer hade 51 miljoner spermier/ milliliter. De köttärande männens rörlighet låg på 58 procent, medan grönsaksätarnas spermier hade 33 procents rörlighet.

- Studien ger ny information som kan hjälpa män att fatta hälsosamma beslut för sig själva, sina partners och deras framtida barn, säger Rebecca Z Sokol, ordförande i Amerikas sällskap för reproduktiv hälsa.

 

Vad ska man då akta sig för? Kaffe och cigaretter...

Rökande män var överrepresenterade i Medical Rochester Centers statistik över erektionsproblem.

Och den här studien pekar på att kaffe minskar chansen för män att bli fäder: Mellan 2007 och 2013 fick alla män som deltog i IVF-behandlingar på sjukhuset i Massachusetts frågan om sina kostvanor innan behandlingen började.

Analysen visar att de män som hade högst kaffekonsumtion - mer än 2,6 dl om dagen - bara hade hälften så stor chans att lyckas med behandlingen än man som drack mindre än 0,9 dl om dagen.