Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING
SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING
SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING
SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING Foto: Erich Stering

Kostdoktorn i dietkrig med Stephan Rössner

Bantningsprofessorn Stephan Rössner, 71, har startat ett nationellt kostbråk.

I gårdagens DN Debatt sågade han alla dietmetoder och sa att det enda som bevisligen fungerar är att "äta mindre och springa mer".

- Om man vill delta i en seriös vetenskaplig debatt även efter pensionen så bör man gärna uppdatera sina kunskaper först, säger "kostdoktorn" Andreas Eenfeldt.

FLERA KOSTEXPERTER GER RÖSSNER KALLA HANDEN

"Krävs livslång omställning"

STEPHAN RÖSSNER, professor emeritus, Karolinska institutet:

- Det finns en tvåårstudie med 5:2-dieten som visar noll skillnad jämfört med om man ätit samma kalorier på sju dagar i stället. Efter två år finns inga effekter av någon sorts metod. Min poäng är att om vi ska äta annorlunda för att må bättre så är det inte som när vi äter penicillin för ont i örat under ett par veckor, utan det krävs en livslång omläggning av livsstilen.

---

"Speglar felaktig människosyn"

MARTIN INGVAR, Forskar på Karolinska institutet om hjärnan och belöningssystemet som driver på hungern.

- Det han skriver avspeglar många tråkiga saker, bland annat en felaktig människosyn. Det han gör är att avfärda statens egen utredning, SBU, som visar tydligt hur man bör göra för att tillåta kroppen klara av sin viktreglering. De flesta mår mycket bättre om man tar bort allt som innehåller onödigt korta kolhydrater: pizza, pasta, piroger och framför allt godis och läsk. Många kommer långt på att låta kroppen vara fri från sådant.

---

"Ger intryck av en dålig förlorare"

ANDREAS EENFELDT, läkare och specialist i allmänmedicin som har Sveriges största hälsoblogg, "Kostdoktorn".

- En svensk statlig expertgenomgång, SBU, har nyligen kommit fram till att lågkolhydratkost ger bättre resultat. När folk verkligen följer kostråden upp till sex månader ger lågkolhydratkost liknande LCHF snabbare viktminskning och bättre hälsovärden. Det kan man inte bara blunda för. Inom vetenskap måste man kunna ta till sig ny kunskap när gamla föreställningar ändras. Att i stället ropa om att debatten måste pausas kan ge ett intryck av en dålig förlorare.

---

"Ett sista tandlöst rytande"

CATHRINE SCHÜCK, samtalsterapeut med inriktning kost och hälsa:

- Jag ser på patienter hur otroligt mycket bättre de mår när man drar ner eller utesluter kolhydraterna. För mig är utspelet Rössner gör bara ett sista tandlöst rytande. Det är så meningslöst när de flesta läkare i dag är eniga om att det för det mesta är gynnsamt att dra ner alternativt utesluta kolhydrater under en kortare eller längre period. Till och med min gynekolog säger det.

---

"Dömer ut sina egna metoder"

OLA LAURITZSON, författare och GI-expert:

- Det är intressant att Stephan Rössner, som rekommenderat måltidsersättningar under flera decennier, dömer ut sina egna - liksom alla andras - råd och metoder. Som jag ser det är det positivt att svenskar är snabba att ta till sig ny information och kunskap kring kost liksom andra områden. Många konsumenter är i dag mycket mer uppmärksamma på vad vi stoppar i oss än tidigare. Överviktsrelaterade sjukdomar är ett stort problem och därför är det bra att frågorna diskuteras flitigt i medier.

---

"Jag vill se mer respekt"

ANNA HALLÉN, författare och förespråkare av LCHF, som gått ner över 20 kilo med LCHF:

- Att en debatt är meningslös måste ju betyda att han redan ansett sig hitta facit och annat resultat inte finns. Dagens kostdebatt är oerhört intressant och tack vare den vaknar fler och fler läkare. Kanske Rössner är orolig för att vi upptäcker att kartan han har använt är felritad. Och om kartan inre överensstämmer med verkligheten, är det då kartan som vi ska följa? Jag skulle vilja se mer respekt, större nyfikenhet och mer ödmjukhet från båda sidor.

Det har surnat till rejält i den svenska kostdebatten.

Anledningen är Stephan Rössners totala sågning av bantningsmetoder. Han är professor emeritus och aktiv vid Karolinska institutet. Enligt honom visar samstämmiga undersökningar att det inte spelar någon roll vilka kostrekommendationer man ger - ingen följer ändå råden, visar forskarna.

"Därför spelar det för praktiskt bruk ingen större roll om vi använder 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, äter Medelhavskost eller väljer något annat av de gängse råden", skriver Rössner i DN Debatt.

Flera svenska kostexperter kallar Rössners åsikter för "missvisande" och "felaktiga". Hårdaste kritiken kommer från Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmänmedicin som driver Sveriges största hälsoblogg "Kostdoktorn" - och anser att Rössners åsikter saknar substans.

- Inom vetenskap måste man kunna ta till sig ny kunskap när gamla föreställningar ändras. I stället för att uppdatera sina kunskaper vill han lägga ner debatten och sluta diskutera saken. Så kommer det aldrig att bli förstås. Vetenskapen går framåt, oavsett vad Rössner tycker eller vill, säger Eenfeldt.

Han får medhåll:

- Det är bekymmersamt när man vägrar ta till sig den gängse vetenskapliga litteraturen och uppträder som att man satt på den slutgiltiga kunskapen, säger Martin Ingvar, som forskar på Karolinska institutet om hjärnan och belöningssystemet som driver på hungern.

Rössner säker på sin sak

Professorn tar kritiken med ro.

- Eenfeldt är en flumkille från Karlstad. Han har skrivit två vetenskapliga artiklar i sitt liv. När jag sökte på honom hittade jag en artikel 2004 och en 2008. Jag har väl skrivit 650 artiklar. Så den killen är oerhört aktiv i debatten men han har ingen vetenskaplig kompetens.

Alla kostråd kan egentligen sammanfattas till ett enda som fungerar, enligt Rössner: ät mindre och spring mer.

- Det spelar ändå ingen roll. Ingen håller dieterna en längre tid.