Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 dec 2013 13:29

Kostdoktorn i dietkrig med Stephan Rössner

SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING

SKAPAR DEBATT. I söndagens artikel på DN Debatt skrev bantningsprofessorn Stephan Rössner att kostråden som ges är poänglösa. Foto: ERICH STERING

Foto: Erich Stering

Bantningsprofessorn Stephan Rössner, 71, har startat ett nationellt kostbråk.

I gårdagens DN Debatt sågade han alla dietmetoder och sa att det enda som bevisligen fungerar är att "äta mindre och springa mer".

- Om man vill delta i en seriös vetenskaplig debatt även efter pensionen så bör man gärna uppdatera sina kunskaper först, säger "kostdoktorn" Andreas Eenfeldt.

Det har surnat till rejält i den svenska kostdebatten.

Anledningen är Stephan Rössners totala sågning av bantningsmetoder. Han är professor emeritus och aktiv vid Karolinska institutet. Enligt honom visar samstämmiga undersökningar att det inte spelar någon roll vilka kostrekommendationer man ger - ingen följer ändå råden, visar forskarna.

"Därför spelar det för praktiskt bruk ingen större roll om vi använder 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, äter Medelhavskost eller väljer något annat av de gängse råden", skriver Rössner i DN Debatt.

Flera svenska kostexperter kallar Rössners åsikter för "missvisande" och "felaktiga". Hårdaste kritiken kommer från Andreas Eenfeldt, läkare och specialist i allmänmedicin som driver Sveriges största hälsoblogg "Kostdoktorn" - och anser att Rössners åsikter saknar substans.

- Inom vetenskap måste man kunna ta till sig ny kunskap när gamla föreställningar ändras. I stället för att uppdatera sina kunskaper vill han lägga ner debatten och sluta diskutera saken. Så kommer det aldrig att bli förstås. Vetenskapen går framåt, oavsett vad Rössner tycker eller vill, säger Eenfeldt.

Han får medhåll:

- Det är bekymmersamt när man vägrar ta till sig den gängse vetenskapliga litteraturen och uppträder som att man satt på den slutgiltiga kunskapen, säger Martin Ingvar, som forskar på Karolinska institutet om hjärnan och belöningssystemet som driver på hungern.

Rössner säker på sin sak

Professorn tar kritiken med ro.

- Eenfeldt är en flumkille från Karlstad. Han har skrivit två vetenskapliga artiklar i sitt liv. När jag sökte på honom hittade jag en artikel 2004 och en 2008. Jag har väl skrivit 650 artiklar. Så den killen är oerhört aktiv i debatten men han har ingen vetenskaplig kompetens.

Alla kostråd kan egentligen sammanfattas till ett enda som fungerar, enligt Rössner: ät mindre och spring mer.

- Det spelar ändå ingen roll. Ingen håller dieterna en längre tid.