Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jun 2008 16:46

Uppdaterad 28 jun 2008 18:47

Kondomen som hindrar våldtäkt

Den är ännu inte ute på marknaden- men snart ska sydafrikanska kvinnor kunna köpa " Rapex" som är en kondom som skyddar mot våldtäkt. Den sätts in som en tampong och har små hullingar som hakar fast i en eventuell våldtäksmans penis.
För tre år sedan visade Sonette Ehlers från Kapstaden i Sydafrika upp den första prototypen för Rapex. Efter flera uppskjutna lanseringar hoppas hon nu att Rapex snart ska finnas i butikshyllorna i Sydafrika, ett land som plågas av många våldtäktsfall.
- Ingenting har hittills gjort för att hjälpa kvinnor så att de slipper bli våldtagna, så jag tyckte det var hög tid, säger Sonette Ehlers till smh.com.
Sonettes uppfinning är en kondomliknande sak, kallad " Rapex",  som sätts in som en tampong. Inuti finns små hullingar som hakar fast i våldtäktsmannen som på grund av smärtan inte kommer att kunna fullfölja våldtäkten.
Rapex har dock fått kritik från lera håll. Ett argument emot är att Rapex skulle kunna leda till utökat våld mot kvinnor som använder den, då våldtäktsmannens aggression kan bli större av smärtan. Andra kritiska röster menar att Rapex tar kvinnan tillbaka till medeltiden och påminner om ett kyskhetsbälte. Sonette Ehlers håller inte med.
- Om folk kallar Rapex medeltida och barbarisk, så tycker jag snarare att de borde säga det om själva våldtäktsfenomenet, säger hon till smh.au.com.