Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ThinkstockFoto: ThinkstockFoto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kom billigare undan med rätt köp av mat

Många uppfattar LCHF som mer kostsamt än "vanlig mat".

Här är knepen för hur du kommer billigare undan.

1. Frys in grädde & smör

Kan vara svårt att hitta ­riktigt billiga, men håll utkik efter extrapriser och köp på dig ett lager. Grädde och smör går att frysa i ett par månader och ost håller sig länge.

 

 

2. Svensk skinka

Du behöver inte köpa serrano eller parmaskinka, det finns väldigt goda skinkor som kommer från Sverige och som är mycket billigare. Titta på kilopriset, det är ofta som "storpack" och tunn­ skivade skinkor är dyrare än de man köper över disk eller som butiken skivat själva. Om du gillar den torkade och salta skinkan kan du enkelt torka din skinka själv. Lägg ut den på en plåt och torka den i ugnen tills den får den ­konsistens du vill.

 

 

Foto: Foto: Elena Elisseeva

3. Satsa på rapsolja 

En bra olivolja kan vara väldigt dyr. Den svenska rapsoljan är billigare, men innehåller minst lika mycket nyttiga fetter som olivoljan. Den tål dessutom lite högre värme vid stekning. Oljor av valnöt, jordnöt eller linfrö kan du använda sparsamt som smaksättare på sallad eller på LCHF-brödet.

 

4. Baka eget bröd

Ofta är det billigare att göra själv. Baka LCHF-bröd och -kex.

 

5. Konserver

Alla konserver är inte dålig mat. Läs bara så att de inte innehåller­ socker. Tonfisk, makrill och ­tomater är perfekt att köpa på burk. De blir lätt en snabb och god måltid. Åk till lågprisaffärer och handla på dig ett lager av ­konserver, ofta är de mycket ­billigare än i din vanliga matbutik.

 

6. Köp en hel kyckling

Köp en hel kyckling, det är ­ordentligt mycket billigare än bröstfilé och blir också saftigare när du tillagar den. Kyckling­skinnet innehåller mycket fett och blir krispigt och gott. Om du inte känner dig bekväm med en hel kyckling kan du satsa på att köpa ­lårfilé eller klubbor, som både är fetare och saftigare än bröstfilén.

 

 

Foto: Foto: Alexey Popov

7. Köp torrvaror i asiatiska butiker

Psylliumfrön och andra fröer, nötter, kokosmjölk, ­riven ­kokos och många andra saker är mycket billigare i ­orientaliska eller asiatiska butiker. Det brukar finnas stora förpackningar av det mesta, köp och ha hemma! Ofta säljer de också fetaost, oliver och annat gott till bättre pris än på andra livsmedelsbutiker.

 

8. Gör långkok och frys in

Välj lite annorlunda styckningsdelar! Det är inte bara filén som är god. Luffarbiff, högrev eller hel benfri kotlett blir fantastiska i långkok. Grytor passar dessutom jättebra att frysa in, bara att ta fram och värma när du kommer hem från jobbet.

 

Foto: Foto: Maksym Narodenko

 

9. Köp grönsaker som är i säsong

Satsa på att köpa de grönsaker som är i säsong. Då är de billigare, men framför allt innehåller de mer smak, vitaminer och mineraler. Vitkål är nästan alltid billigt, köp massor och gör en stor skål med cole slaw. Den håller sig ungefär en vecka i kylen och är perfekt att ha som tillbehör.

 

10. Satsa på en hel fisk

Färsk fisk är inte automatiskt dyrare än fryst. Jämför kilopriserna, ofta har fiskdiskarna annonspris på någon fisk. Färsk strömming kostar inte mer än ungefär 50 kronor per kilo och innehåller massor med nyttiga fetter. Satsa också på hel fisk, det är både billigare och ger mer smak vid tillagning. Be fiskhandlaren att ta ur den, fyll den med citron, dill och lite salt och släng in den i ugnen. Färdig på runt 20 minuter! Passa på när det är säsong för skaldjur!

 

 

11. Nötter med billigare kilopris

Nötter innehåller massor med nyttiga fetter och mineraler. Skillnaderna i pris kan vara stora. Välj sötmandlar, hasselnötter och solros-, pumpa- och linfrön, som har ett billigare kilopris än till exempel macadamia-, pinje eller pecannötter. Ha de billigare varianterna som bas och lyxa till det med dyrare ibland.

 

Av Linn Sjöström