ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kolla prostatan och slipp oron för cancer

Publicerad 9 apr 2014 10.04
NIO ÅR. Calle Waller fick beskedet att han hade prostatacancer för nio år sedan. "Jag mår bättre än för några år sedan".

NIO ÅR. Calle Waller fick beskedet att han hade prostatacancer för nio år sedan. "Jag mår bättre än för några år sedan".

Foto: Jens L'Estrade

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform.

Under 2012 fick nästan 9 000 diagnosen. Genom att gå på en enkel hälsokontroll kan du själv kontrollera om du lider av sjukdomen.

– Det kan man absolut göra, man är alltid välkommen att ta ett prov, säger Lars Egevad, professor i patologi.

I dag lever omkring 85 000 män i Sverige som har eller har haft prostatacancer. Men många går oroliga och undrar om de kommer att drabbas. Ängslan kan du däremot bli av med - genom att ringa distriktsläkaren eller privatläkaren och be om en kontroll. Sjukdomen ger nämligen få symptom i tidigt skede vilket gör att den är svår att upptäcka på egen hand.

– Prostatacancer ger få symptom i början och de visar sig ofta inte förrän man har en avancerad form av cancer och har svårighet att kasta vatten. För att upptäcka cancer tidigt behöver man kontrollera sitt hälsotillstånd, oftast med PSA-test. Om PSA-värdet är förhöjt gör man ett biopsitest via ändtarmen. Biopsin skickas till patologen som tittar i mikroskop för att avgöra om man har någon tumör, säger Lars Egevad.

"Alltid välkommen"

– Man är alltid välkommen att ta ett PSA-prov om man oroar sig för prostatacancer. Men man måste vara medveten om att det finns en risk att vi upptäcker en liten cancer som inte behöver behandlas, många blir oroliga och tycker att det är svårt att leva med det.

En ny metod som kan komma att revolutionera diagnostiken av prostatacancer prövas dessutom just nu i Sverige. Metoden innebär att de mer allvarliga cancerarter kan upptäckas, samtidigt som färre prover behöver tas.

– Vi skulle slippa överbehandla patienter med den här metoden, säger Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet.

"Jag mår bättre"

Calle Waller, 76, pensionär, från Knivsta, fick beskedet att han hade prostatacancer för nio år sedan. Efter strålbehandlingen höll sig tumören lugn några år, men återkom och behandlades igen.

– Nu har jag stigande PSA-värden igen och går på tillsyn. Men jag mår bättre än för några år sedan, säger Calle Waller.

Hur ser du på den nya metoden?

– Jag skulle inte tacka nej om jag fick chansen att testa den. Biopsierna är inte helt ofarliga och kan i vissa fall leda till blodförgiftning och att tumörcellerna sprider sig, säger Calle Waller.

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Hälsoliv och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider