För att det ska synas på kroppen om du har blodbrist krävs det att du lider av kraftig blodbrist. I dag kan man kontrollera värdena lätt med ett stick vilket gör att det oftast inte hinner gå så långt.
Vad orsaker anemi?
Enligt 1177 Vårdguiden kan blodbrist bland annat uppstå vid kraftiga menstruationer, magsår, sjukdom i tarmen eller vid en olycka där du förlorar mycket blod. Vanligast är brist på järn eller via en sjukdom. Även brist på vitamin B12 kan leda till anemi.
LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist
Vanliga symtom vid blodbrist
Trötthet och blekhet är de vanligaste symtomen. Vid kraftig blodbrist kan du känna dig yr och andfådd. Du kan också få hjärtklappning, huvudvärk och öronsus.
Ovan hittar du ett bildspel som visar hur kroppen förändras vid blodbrist.
Blekhet: Hela kroppen blir blek eftersom kroppen skickar ut mindre blod. I pannan är det vanligt att upptäcka att man är blek.
Mungipor: Vid allvarlig blodbrist kan du få sår och sprickor omkring mungiporna. Oftast syns de inte så mycket, utan är mest obehagliga för den som drabbas. Vanligtvis är de inte variga.
Slemhinnor och ögonvitor: Munnen och ögonen blir blekare vid kraftig blodbrist, eftersom de i vanliga fall färgas av de ytliga blodkärlen.
LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser
Diagnos och behandling
För att säkerställa att du verkligen lider av blodbrist tas ett blodprov. Proverna hjälper till att avgöra vilken typ av blodbrist det handlar om och vad som ligger bakom tillståndet. I vissa fall lämnas avföringsprov eftersom blödningar i magen eller tarmen kan vara en orsak.
Även undersökningar via koloskopi och gastroskopi förekommer.
Hur du behandlas beror helt och hållet på vad som orsakat blodbristen.
Har du exempelvis för lite järn i kroppen och behandlas då med järntabletter eller i vissa fall järnsprutor.
Är det brist på B12 som spökar får du också äta tillskott.
Är dina blodvärden farligt låga, exempelvis till följd av en olycka eller en blodsjukdom, kan det bli aktuellt med en blodtransfusion
Så förebygger du blodbrist
För att undvika blodbrist som beror på näringsintaget är en varierad och balanserad kost a och o. Om du äter livsmedel som innehåller mycket järn, B12 och folsyra räcker det oftast.
Om du har en konstaterad blodbrist är kosten emellertid inte nog, då behövs tillskott. Däremot är det onödigt att äta tillskott om du inte har en konstaterad järnbrist.
Om du är vegetarian eller vegan bör du vara extra uppmärksam när det kommer till brist på järn och B12 – eftersom det är allra vanligast i djurriket.
Här kan du läsa mer om järnrik mat.