Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 apr 2012 09:17

Kolla: Här är 4 olika symptom på blodbrist

<strong>Blekhet: </strong>Hela kroppen blir blek eftersom kroppen skickar ut mindre blod. I pannan är det vanligt att upptäcka att man är blek.

Blekhet: Hela kroppen blir blek eftersom kroppen skickar ut mindre blod. I pannan är det vanligt att upptäcka att man är blek.

1/3

Foto: Alexander Donka

<strong>Mungipor: </strong>Vid allvarlig blodbrist kan du få sår och sprickor omkring mungiporna. Oftast syns de inte så mycket, utan är mest obehagliga för den som drabbas. Vanligtvis är de inte variga.

Mungipor: Vid allvarlig blodbrist kan du få sår och sprickor omkring mungiporna. Oftast syns de inte så mycket, utan är mest obehagliga för den som drabbas. Vanligtvis är de inte variga.

2/3

Foto: Alexander Donka

<strong>Slemhinnor och ögonvitor:</strong> Munnen och ögonen blir blekare vid kraftig blodbrist, eftersom de i vanliga fall färgas av de ytliga blodkärlen.

Slemhinnor och ögonvitor: Munnen och ögonen blir blekare vid kraftig blodbrist, eftersom de i vanliga fall färgas av de ytliga blodkärlen.

3/3

Foto: Alexander Donka

Blodbrist, eller anemi, uppstår när du har för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin. Kroppen får helt enkelt för lite syre.

Här hittar du bilder på vanliga kroppstecken och symtom på att du lider av blodbrist.

För att det ska synas på kroppen om du har blodbrist krävs det att du lider av kraftig blodbrist. I dag kan man kontrollera värdena lätt med ett stick vilket gör att det oftast inte hinner gå så långt.

Enligt 1177 Vårdguiden kan blodbrist bland annat uppstå vid kraftiga menstruationer, magsår, sjukdom i tarmen eller vid en olycka där du förlorar mycket blod.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist

Vanliga symtom

Trötthet och blekhet är de van­ligaste symtomen. Vid kraftig blodbrist kan du känna dig yr och andfådd. Du kan också få hjärtklappning, huvudvärk och öronsus.

Ovan hittar du ett bildspel som visar hur kroppen förändras vid blodbrist.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

Relaterat