LYCKAD OPERATION. Erika Grape, 19, åtgärdade sin hallux valgus för ett år sedan. "Det var så smärtsamt att gå. Varje steg gjorde ont", säger hon.
1 av 5: LYCKAD OPERATION. Erika Grape, 19, åtgärdade sin hallux valgus för ett år sedan. "Det var så smärtsamt att gå. Varje steg gjorde ont", säger hon. Foto: Olle Sporrong
Hallux valgus - undersökning av fot.
2 av 5: Hallux valgus - undersökning av fot. Foto: T L
Hallux valgus. Efter operation.
3 av 5: Hallux valgus. Efter operation. Foto: Bojan Fatur
Hallux valgus
4 av 5: Hallux valgus Foto: Samuel Ahlin
hallux valgus med rodnad.
5 av 5: hallux valgus med rodnad. Foto: Mikael Sjöberg

Knölar på fötterna - så slipper du smärtan<br />

Nästan en halv miljon svenska kvinnor är drabbade av hallux valgus, snedställd stortå.

Studenten Erika Grape, 19, var en av dem:

- Det var så smärtsamt att gå. Varje steg gjorde ont.

Hallux valgus har till viss del ärftliga orsaker men förvärras av för trånga och högklackade skor som försämrar blodcirkulationen och snedbelastar fötterna.

En ömmande knöl bildas ofta vid stortåns bas och småtårna böjs. Problemet kan åtgärdas med en operation som rätar ut tån.

- Även efter operationen rekommenderar man inlägg och fotriktiga skor, något som patienterna ibland väljer att inte lyssna på, säger Leif Ryd, överläkare och professor i ortopedisk kirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset.

- Många måste göra om operationen efter 10-15 år. De fortsätter använda fel skor.

Skomode som begränsar kvinnors rörelsefrihet är inget nytt. Under hundratals år bands unga kinesiska kvinnors fötter för att få plats i minimala skor till den grad att fötterna blev helt deformerade.

För trånga skridskor

- Bekväma skor och inlägg som lyfter främre delen av foten kan förhindra att hallux valgus förvärras, men många prioriterar snygga skor framför smärtfrihet, säger Leif Ryd.

För Erika Grape, 19, började problemen med sin snedställda tå när hon var 11 år och hade tränat konståkning en längre tid.

- I efterhand har jag förstått att jag hade för trånga skridskor hela tiden.

När hon var 15 år började hon få svårigheter med att gå på ojämna material och foten värkte.

- Det gjorde aldrig ont när jag hade skridskorna på mig, bara när jag tog av mig dem. Särskilt svårt var det att promenera på ojämna material.

"Det känns så bra"

För ett år sedan åtgärdade Erika Grape sin hallux valgus med en operation.

- Jag har inte ont längre, det känns så bra.

 

Av Isabelle Ståhl

FAKTA: HALLUX VALGUS

* När man får snedställd stortå viks stortån in, vilket gör att framfoten breddas och kollapsar.

 

* Hallux valgus är den vanligaste fotåkomman och uppträder främst hos kvinnor. Men nästan aldrig hos folkgrupper som inte bär skor.

LINDRA SMÄRTAN UTAN OPERATION

1 Ett inlägg som höjer främre fotvalvet motverkar kollapsen, men högklackade skor klämmer i stället ner valvet.

2 Skon bör vara tillräckligt bred. På den del av stortån där en broskbildning kan uppstå har man en slemsäck som kan bli inflammerad – slemsäcken irriteras ytterligare om man använder en för smal sko.

3 Skaffa fotriktiga skor i rätt storlek. Gör så här: ta ut inlägget ur skon du ska köpa, ställ foten på inlägget, hela foten ska få plats på inlägget – både på längden och på bredden – och dessutom ska man lägga till sju millimeter på längden.

4 Gör fotgymnastik: Spreta med tårna. Knip med tårna. Sträck och böj upp foten. Stretcha hälsenan, bakre hälen i marken. Balansera på ett ben i taget. Gå på tårna. Gå på hälarna. Gå på utsidan av foten och på insidan av foten.

 

Källa: Ortopedtekniska avdelningen/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!