Finns det ett manligt klimakterie och vad orsakar det?
Finns det ett manligt klimakterie och vad orsakar det? Foto: Shutterstock

Manligt klimakterium – så kan män drabbas

Svängigt humör, vallningar, fåfänga.

Även män kan drabbas av minskade hormonnivåer, ett sorts manligt klimakterium som också kallas andropaus.

Orsaken kan vara testosteronbrist.

Att klimakteriet är en naturlig del i kvinnans livscykel vet vi. Vanligtvis inträffar perioden i 50-årsåldern när äggstockarnas produktion, och därmed östrogenet, minskar påtagligt. Symtom som svettningar, värmevallningar och sömnstörningar är välkända.

Många kvinnor vittnar också om en rad mer subtila symtom som nedstämdhet och försämrad hud- och hårkvalitet.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade saker som händer i klimakteriet

Kan män också hamna i klimakteriet?

Vad är då manligt klimakterium eller andropaus som det kallas inom populärvetenskapen? Begreppet är omstritt och inte erkänt som en diagnos av Världshälsoorganisationen WHO. Något klimakterie för män existerar alltså inte i ordets rätta bemärkelse. Klimakterium kommer från grekiskans klimakterikos som betyder kritisk. Och enligt medlemstidningen Vårdfokus når inte män en kritisk övergångsperiod på samma sätt som kvinnor.

– Många män uppvisar liknande symtom med stigande ålder, men jag skulle ändå inte säga att det betyder att det finns en direkt motsvarighet till kvinnans klimakterium hos männen, har Anna-Clara Spetz Holm, specialistläkare och docent på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, tidigare berättat för Hälsoliv.

Hon påpekar att en viktig skillnad är att det hos männen sker en gradvis, långsam förändring i takt med att testosteronproduktionen går ner. Hos kvinnan är det ett mer abrupt avslut på reproduktionen som äger rum och klimakteriet pågår under en kortare tidsperiod.

Kan orsakas av testosteronbrist

Därmed inte sagt att klimakterieliknande besvär hos män är fantasifoster. Inom vården anses ”late onset hypogonadism” vara en bättre term. Det innebär kort och gott testosteronbrist på äldre dagar.

Männens produktion av testosteron börjar sjunka i 45-årsåldern, men hos de allra flesta stannar det ändå på normala nivåer genom hela livet. Hos en liten grupp sjunker det emellertid mer och det är de männen som kan utveckla symtom.

– Om man besväras av symtom som man misstänker kan vara orsakade av testosteronbrist kan det bli aktuellt med testosterontillskott. Men först är det viktigt att utesluta andra sjukdomar.

Möjliga symtom vid testosteronbrist

Sexuella problem. Lust och erektionsförmåga kan påverkas.

Nedstämdhet eller depression.

Minskad energi och motivation.

Ökad bukfetma. Fler fettceller betyder mer östrogen och lägre testosteronnivåer.

Ojämnt humör.

Koncentrationssvårigheter. En känsla av att vara splittrad.

Sömnproblem.

Minskad arbetskapacitet, både psykisk och fysisk.

Enligt en europeisk studie som tidningen Land refererar till är svettningar och vallningar sällan ett tecken på låga testosteronnivåer. Ändå är det relativt vanligt vanligt hos män över 40.

Män med lågt testosteron har nämligen ofta även andra hälsoproblem, exempelvis övervikt, diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Åkommor som alla leder till minskad testosteronproduktion.

- Men å andra sidan vet man inte om det kan vara så att lågt testosteron i sig påverkar vikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar i negativ riktning. Så det kan vara lite snårigt att reda ut vad som är hönan och ägget här, har Anna-Clara Spetz Holm förklarat.

Även överkonsumtion av alkohol, droger och vissa mediciner sägs kunna sänka testosteronproduktionen.

LÄS OCKSÅ: Erektionsproblem: Orsaker, diagnos och behandling

Test kan avslöja testosteronbrist

Menopaus är en naturlig del av att bli äldre. Samma sak gäller inte för testosteronbrist då de allra flesta har tillräckliga nivåer genom livet.

Enligt sajten Internetmedicin är det cirka 3-4 procent av män över 50 år som både har låga nivåer av testosteron och uppvisar symtom – vilket krävs för en diagnos.

Så får du hjälp mot testosteronbrist

Om man tror att man har testosteronbrist ska man i första hand söka hjälp hos sin vårdcentral för utredning och eventuell behandling.

Ett råd till kvinnan är att uppmuntra sin partner att söka hjälp om hon upplever att han har förändrats. Testosteronbrist kan behandlas.

Inom vården har man möjlighet att mäta mängden testosteron i blodet och kan därmed slå fast om du lider av testosteronbrist.

För Expressen Premium berättar överläkaren Mats Holmberg att drabbade får hormonbehandling antingen i form av injektioner eller i gelform. Det krävs också vissa livsstilsförändringar för att få bukt på problemen – däribland viktnedgång, kostförändringar och motion.

Tre kvinnor berättar om det ”manliga klimakteriet”

Nedan berättar tre kvinnor om sina egna upplevelser från vad de kallar ”manliga klimakteriebesvär”.

Lena, 68: "Han fick vallningar"

För Lena och sambon Leif utspelade sig den jobbiga perioden för sju år sedan. Då var Leif 55 år och de hade varit ett par i tre års tid.

Lena behövde inte fundera särskilt mycket på hur det förhöll sig med sambon eftersom han var öppen med sina symtom från start. Leif pratade själv om en manlig övergångsålder.

– Han berättade att han hade vallningar och svettades mycket. Det har aldrig varit tabu att prata om sådant hos oss, säger Lena.

Men den negativa personlighetsförändringen pågick även om de kunde prata om det. Lena upplevde en trotsighet i Leifs sätt att vara. Hon tyckte också att det verkade ligga en depression i botten.

– Han var oengagerad och från­varande. Det var som om kroppen satt på stolen mittemot men själen var någon annanstans.

Efter ett försök att äta antidepressiv medicin utan resultat visade nya tester att Leifs testosteronnivåer var väldigt låga. Han började äta testosterontillskott och ett halvår senare vände allt.

– Nu är han bättre på att lyssna och inte alls lika egoistisk. Han säger själv att han bara känner sig gladare och gladare, säger Lena.

LÄS OCKSÅ: Alltid varm? Det behöver inte vara klimakteriet

Margaretha, 63: "Sexlusten är inte vad den var"

Margaretha träffade sin Christer lite senare i livet. Hon var 45 och han 39. I dag har de varit gifta i 18 år, men de senaste åren har något förändrats. Margaretha upplever nya personlighetsdrag hos sin make som hon varken känner igen eller är för­tjust i.

– Min man har alltid varit känslig och verkligen ingen machotyp. Men på senare tid har det där förändrats lite. Han är väldigt mån om att hävda sig numera, och att ingen ska knäppa honom på näsan.

Ett annat nytillkommet drag som Margaretha upplever hos Christer är hans minskade empati och mer egoistiska framtoning.

– Han tänker på sig själv i första hand och är mer lättretlig än tidigare. Även kroppen är förändrad, med övervikt kring magen, och sexlusten är inte vad den var. Men det är svårt att veta vad som beror på hormoner och vad som är ­ålderstecken.

Någon gång har Margaretha kommenterat sin makes förändrade beteende, men utan någon vidare framgång.

– Han sluter sig i stället. Jag tror att han är helt oförstående inför att det skulle kunna vara något hormonellt. Det är som om det vore någonting skamligt.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så hittar du sexlusten i klimakteriet

Kristina, 51: "Han blev grinig som vid mens"

De äkta makarna Kristina och Yngve är ett par sedan 22 år tillbaka och har två tonårsbarn hemma. Fram till för ungefär sex år sedan var allt frid och fröjd i familjen. Men när Yngve hade fyllt 45 tyckte Kristina att han började förändras. Plötsligt blev han irriterad över småsaker på ett sätt som hon inte alls var van vid.

– Han blev grinig på ungefär samma sätt som en kvinna kan bli i samband med mensen. Och så började han träna mycket, tog upp sitt gamla golf­intresse och blev med­veten om vad han åt.

Det kan låta som sunda vanor men Kristina tyckte att fåfängan gick till överdrift.

– Han speglar sig och provar kläder på ett helt annat sätt i dag. Det känns jättekonstigt.

Makens svettningar, sömnproblem och totala fokus på sig själv var annat som Kristina reagerade på.

– Numera frågar han inte vad som passar den övriga familjen, utan allt utgår från honom.

Kristina har försökt ta upp makens förändrade vanor med honom, men då svarar han emot på ett arrogant vis.

– Jag är övertygad om att det finns ett "manligt klimakterium", men min man skulle aldrig snacka om det.

Fotnot: Lena, Kristina, Margaretha och deras män heter egentligen något annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!