Linnea Härjerud, 26, Jessica Ivarsson, 27 och Annika Nilsson Pettersson, 30, hade olika upplevelser och minnen som gjorde att de tog olika val inför klassåterträffen.
Linnea Härjerud, 26, Jessica Ivarsson, 27 och Annika Nilsson Pettersson, 30, hade olika upplevelser och minnen som gjorde att de tog olika val inför klassåterträffen. Foto: Mats Andersson

Klassåterträff - en dröm eller katastrof

Förr eller senare kommer den: Inbjudan till klassåterträffen.

Då om inte förr gäller det att bestämma sig: Ska du gå eller stanna hemma?

Blir återföreningen med kompisarna från förr ett oförglömligt party eller en onödig plåga?

Linnea Härjerud, 26

Linnea Härjerud, 26, hade inte träffat sina klasskompisar sen tredje klass. Men efter en lyckad återträff har de börjat umgås igen, och Linnea har dessutom lärt känna sig själv bättre:

- Jag förstår varför jag har blivit som jag blivit.

Med nostalgidoftande värme i rösten beskriver Linnea en idyllisk lågstadietid på Kulturskolan Raketen i Stockholm. Men efter trean splittrades klassen och sen dess har de inte setts. Så en dag sprang två före detta klasskompisar på varandra på tunnelbanan, och på den vägen är det. I december sågs de i ett bokat rum på restaurangen Marie Laveau.

- Folk hade åkt hit från hela Sverige. Det vara bara två stycken vi inte hittat, och två som inte kunde.

De pratade och drack öl. Några hade tagit med sig minnessaker från skoltiden - teckningar och sagor.

- Det var som att träffa sig själv på riktigt. Jag förstår varför jag har blivit som jag har blivit, för det var ett gäng människor som är väldigt lika mig i tänket.

Varför blev er återträff så bra?

- Jag skulle gissa att det är skolan vi gick i. Ingen har några negativa minnen. Ingen var utanför. Det var en speciell sammanhållning och att träffa varandra igen var som att träffa en gammal familj.

Ska ni börja umgås nu eller dröjer det till 30-årsjubileet?

- Vi sa att det får absolut inte gå så lång tid igen. Att vi får försöka en gång om året. Alla bor ju inte i Stockholm längre. Men några träffar jag ju och har fått kontakt med igen.

 

Jessica Ivarsson, 27

Jessica Ivarsson, 27, tackade ja till klassåterträffen eftersom hon ville se vad som hade hänt med klasskompisarna efter tio år.

När hon väl kom till festen var inte en enda klasskompis där.

- Det var en flopp, säger hon.

Nu var det inte tomt i lokalen. I princip alla som hade gått ut  högstadiet i Sundsvall för tio år sen var ju bjudna. Men från Jessicas  egen klass kom inte en enda, och från skolan totalt var det bara nio  stycken.

- Jag hade inga förväntningar, men det var verkligen inte bra.

Det blev inte så mycket nostalgi och minnen?

- Nej, nej, nej. Jag sa ungefär tre ord på hela kvällen och gick hem väldigt tidigt.

Det var ett företag som arrangerade er träff. Finns det ett problem med att det här har blivit så kommersialiserat?

- Ja, det tror jag. Det kändes ju väldigt standardiserat. De har satt ihop ett paket, men det blir inte så himla bra.

- Jag ville mest se vad det skulle vara. Men någon mer från klassen  hade jag ju velat träffa. Det är ju det som är meningen med en  klassåterträff. Dessutom kostade det 360 kronor - ett överpris för  inträde och lite mat.

Vad ska man tänka på innan man tackar ja till en återträff?

- Hör efter med gamla klasskompisar om någon ska gå. Prata ihop er så  att ni kanske är ett gäng. Försök att göra något mer av det. Kolla vad  som ingår i priset.

Kommer du att gå på klassåterträff igen?

- Nej, efter det där är jag väldigt tveksam.

 

Annika Nilsson Pettersson, 30

För ett ögonblick funderade Annika Nilsson Pettersson, 30, faktiskt på att gå på klassåterträffen. Lite som en revansch:

- Bara för att visa att jag har det bra nu. De bröt inte ned mig helt.

Ändå stannade hon hemma. Något hon inte ångrar en sekund.

Inbjudan damp ned förra året. Opersonligt formulerad, från ett  företag som helt uppenbart inte visste någonting om Annikas skoltid.

- Första reaktionen var ju nej. Jag var ganska åsidosatt i skolan om  man säger så, och då känner man inte att man vill träffa folk. Varför  ska jag träffa dem som har förstört för mig? Sen började jag fundera på  om jag skulle åka i alla fall - bara för att inte visa mig svag.

- Jag var ju överviktig när jag gick i skolan och det var grunden  till att jag var åsidosatt. Jag passade väl inte riktigt in. Förrförra  året gjorde jag en gastric bypass (magsäcksförminskning), men även om  jag hade gått ned lite i vikt så kände jag varför? De (klasskamraterna)  gjorde ju sitt val redan när vi gick i skolan. Så när det hade fått  sjunka in blev det nej i alla fall.

Du kände aldrig för att visa upp ditt nya liv?

- Det var väl just den känslan som gjorde att jag en liten stund  kände för att gå ändå. Lite revanschaktigt. Men nej. Duger det inte då,  så duger det inte nu.

Dina råd till andra?

- Lita på magkänslan. Hade du det inte bra i skolan varför alls gå  dit och återuppleva det? Inget blir bättre av en klassåterträff. Man har  ju lagt det bakom sig.

 

LÄS EXPERTENS RÅD NEDAN

Klassåterträffar

Aktuellt på film

Klassåterträffen har varit högaktuell ända sen i höstas då Anna Odells uppmärksammade och hyllade "Återträffen" hade premiär.

I onsdags hade även Peter Magnussons "Tillbaka till Bromma" premiär. Komedin följer tre killar (alla spelas av Magnusson) som gick i samma klass på gymansiet och vad det har blivit av dem tio år senare.

-

Perrelli och Montazami om sina återträffar

Kändisar som Maria Montazami och Charlotte Perrelli har berättat om sina återträffar. Perrelli var besviken på sin på grund av dålig uppslutning och oätlig mat. Montazami passade på att be om ursäkt för gamla synder på sin som även tv-sändes.

'' Vi hade några mysiga timmar tillsammans och laddade upp innan vi åkte ner till Harrys. Väl på plats så träffade vi resterande av våra kompisar som hade osat. Av en 150 så var det 28 ... många som ville glömma den tiden kanske?

Charlotte Perrelli på egna bloggen.

'' Jag har ingen aning om vem som kommer på festen. Det kanske är någon man har varit ovän med. Jag är jättenervös. Jag kan ha varit lite kaxig och småtaskig.

Maria Montazami i TV3-programmet "Maria & Mindy".

-

Vanligast tio år efter nian eller studenten

Det finns olika typer av klassåterträffar. Somliga styrs upp klasskompisarna själva, oftast i det mindre formatet. Men det finns också eventföretag som specialiserat sig på att skicka ut inbjudningar när det börjar dra ihop sig till jubileum efter skolavslutningen.

Ett av de större företagen, Klassfestfixarna, gick i konkurs för knappt ett år sen. På bloggar har deras återträffsdeltagare uttryckt sin besvikelse över alltför opersonliga återträffar med få deltagare.

16 000 inbjudningar skickade företaget Pigalle ut under förra året. Tidigare år har man satsat mer på återträffarna och då skickat ut cirka 25 000 inbjudningar. 30 000 träffar uppger sajten StayFriends att de ger upphov till årligen.

Det är vanligast med återträffar tio år efter avslutningen i nian eller studenten. Men återträffar med universitets- eller högskoleklasser förekommer också.

Expertens råd: Så hanterar du återträffen

Anna Pardo, legitimerad psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning:

Fundera på vad du har för förväntningar och syfte med att gå på en återträff! Det är också okej att inte gå alls!

Det är ofta blandade känslor som väcks när man ska träffa personer från sin skoltid. Förutom nyfikenhet och glädje över återseendet är det många som blir nervösa över hur andra ska se på en i dag eller rädda för att möta personer som man inte trivdes med.

Om du bestämmer dig för att gå på fest, gå då på fest, inte för att göra upp med gamla plågoandar eller be om ursäkt för sådant som du själv har ställt till med. Att göra upp med gamla mönster, be om upprättelse eller be om ursäkt ska göras i helt andra sammanhang.

Om du har blivit mobbad ska du först ha bearbetat det och må bra innan du går i väg på en återträff där du riskerar att träffa dem som mobbat dig.

Ha med dig någon som är din vän, som du är trygg med, som kan hjälpa dig att fokusera på det festliga och påminner dig om att du nu inte behöver vara orolig längre.

JESSICA IVARSSON

Ålder: 27.
Bor: I Sundsvall.
Gör: Arbetssökande journalist.
Klassåterträffen: Med högstadieklassen i Sundsvall. Träffen arrangerades på lokal av ett eventföretag tillsammans med andra skolor.
Så gick det: Ingen från Jessicas klass dök upp. Bara nio totalt från skolan. Hon pratade knappt med någon och gick hem tidigt.

LINNEA HÄRJERUD

Ålder: 26.
Bor: Stockholm.
Gör: Grafisk designer och burlesque-artist. Bloggar på sockerdrickatradet.blogspot.se.
Klassåterträffen: Två gamla klasskompisar sprang på varandra på tunnelbanan och tog initiativet till en återträff med lågstadieklassen som inte hade setts på nära 20 år.
Så gick det sen: Det blev en fantastisk kväll. Folk kom från hela landet, och man har bestämt sig för att behålla kontakten.

ANNIKA NILSSON PETTERSSON

Ålder: 30.
Bor: Utanför Skövde.
Gör: Hemmafru. Sexbarnsmamma. Just nu mammaledig med tre månaders bebis.
Klassåterträffen: Med gymnasieklassen i Jönköping förra året. Träffen arrangerades av ett eventföretag.
Så gick det: Annika valde, efter viss tvekan, att inte gå. Ville inte återuppleva skoltiden då hon var utanför.