ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Kjerstin Dellert opereras för cancer

Publicerad 20 feb 2012 18.09
FICK CHOCKBESKED. Kjerstin Dellerts läkare upptäckte cancern efter en hälsoundersökning. Nu uppmanar hon alla kvinnor att göra regelbundna kontroller. "Man kan bära  på cancer utan att ha någon som helst aning om det. Själv misstänkte jag ingenting", säger hon till Expressen.

FICK CHOCKBESKED. Kjerstin Dellerts läkare upptäckte cancern efter en hälsoundersökning. Nu uppmanar hon alla kvinnor att göra regelbundna kontroller. "Man kan bära på cancer utan att ha någon som helst aning om det. Själv misstänkte jag ingenting", säger hon till Expressen.

Foto: Nicklas Thegerström

Kjerstin Dellert, 86, är sjuk i cancer och ska opereras på torsdag.

För Expressen väljer hon att berätta om läkarens chockbesked och om sin egen dödsångest.

- Jag är rädd. Rädd för operationen och rädd för att cancern kan ha spritt sig, säger hon.

Det har nu gått tre veckor sedan operasångerskan Kjerstin Dellert gick igenom en hälsokontroll hos sin privatläkare.

När proverna analyserats kunde läkaren konstatera att den folkkära operastjärnan hade en cancer­tumör på livmoderväggen.

- Doktorn ringde mig. Hon sa: Hörru du Kjerstin, det här ser inte så bra ut. Nu får du ta med dig din man och komma hit så ska jag berätta mer, säger Kjerstin Dellert.

"Fruktansvärt"

Samma dag tog hon emot cancerbeskedet på sjukhuset.

- Jag reagerade på samma sätt som drottning Maria Stuart av Skottland måste ha gjort då hon fick veta att hon skulle avrättas. Världen upphörde att existera. Helvetets portar öppnades. Jag har inte ord för det. Det var fruktansvärt.

Kjerstin Dellert vill uppmana alla kvinnor att regelbundet gå på hälsokontroller. Det är därför hon väljer att berätta öppet om sin sjukdom.

- Man kan bära på cancer utan att ha någon som helst aning om det. Själv misstänkte jag ingenting. Så gå och testa. Det är gratis. Och ju tidigare cancer hittas desto större chans har man att klara sig, säger hon.

Träffar läkare i dag

I dag ska Kjerstin Dellert träffa en narkosläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Tillsammans ska de gå igenom vad som kommer att hända under torsdagens operation.

- Jag räknar med att bli kvar på sjukhuset i fem dagar, men allt beror på hur jag svarar på operationen och om det tillstöter några komplikationer. Det är ingen liten operation. Dagen efter kommer jag inte kunna dansa salsa. Jag kommer att behöva hjälp med allt. Som tur är har jag världens bästa kamrat i min man. Han gör allt för mig.

Visar han att han är ledsen?

- Nej, han är inte den typen.

Rädd att cancern spridit sig

Är du rädd?

- Självklart. Jag är rädd för att operationen och jag är rädd för att cancern kan ha spritt sig. Jag för­söker skjuta bort alla sådana ­tankar men det går inte så bra. Jag går omkring som i ett vakuum just nu.

Vet du hur stor tumören är?

- Nej, jag har ingen aning.

På vilket sätt har detta förändrat din syn på livet?

- Det är en djupt ställd fråga och jag hatar schablonsvar. Så jag svarar så här: Alla människor ska dö. Det vet vi. Men döden är inget man riktigt tänker på - förrän man utsätts för en livshotande sjukdom. Det är då man blir varse att man ska dö. Ingen människa undgår sitt öde. Man kan dö av en sjukdom eller av en lavin eller av vad fan som helst. Man vet så lite om sitt liv.

Känner sig frisk

Kjerstin Dellert säger att hon inte känner sig sjuk.

- Jag kan inte fatta att jag har cancer i kroppen. Jag har inga blödningar eller andra symtom som på­visar att det sitter en tumör i underlivet. Därför känns alltsammans overkligt.

Kjerstin Dellert var bara 25 år då hon debuterade på Stora teatern i Göteborg. Året efter kom hon till Operan i Stockholm - en arbetsplats hon pensionerades från 1979 för att två år senare bli chef på Ulriksdals Slottsteater.

Där är hon fortfarande verksam.

- I vår ska Börje Ahlstedt och jag göra Strindberg. Därför ska jag se till att bli frisk nu. Jag måste. Det finns inget alternativ.

 

Rättelse: I en tidigare version fick Kjerstin Dellert sitt förnamn felstavat.