Kinsey öppnade sovrums-dörrarna

Sex var ett tabulagt ämne långt in på 60-talet. Därför gjorde den amerikanske zoologen och sexualforskaren Alfred C. Kinseys två stora rapporter om den manliga och den kvinnliga sexualiteten både skandal och succé när de publicerades 1948 och 1953.
Liam Neeson som Kinsey och Laura Finney som hans fru i filmen om sexforskaren. Foto: - -
Vem ville veta

hur många procent av männen som onanerade regelbundet? Eller ens att de gjorde det. Eller, ännu värre, att kvinnor onanerade och att lesbiska kvinnor var bättre på att ge kvinnor orgasm än det flesta män... Man tålde helt enkelt inte vetskapen om att den amerikanska befolkningen ägnade sig åt sex både här och där och inte alls alltid inom äktenskapets ramar. En annan sak Kinsey tog upp som chockerade djupt var det hans skrev om homosexualitet. I den första Kinseyrapporten, "Sexual behavior in the human male", menade Kinsey att sex mellan män kan vara ett helt naturligt sätt att njuta av sex, en extra säkerhetsventil som kan vara en del av de flesta mäns sexuella repertoar. Enligt Kinseys slutsatser är en stor del av alla människor i någon mån bisexuella. 1953 i USA var en tid full av konspirationsteorier och anklagelser om kommunism, det kalla kriget rasade för fullt, och det fanns kongressmän som på allvar misstänkte att Kinsey var en förrädare som försökte urholka den amerikanska moralen och försvaga landets motstånd mot kommunismen.

Kinsey attackerades

också som privatperson, han anklagades till exempel för att ha haft sex med manliga doktorander, för att vara bisexuell och pedofil och det antyddes att hans institut förvandlats till ett slags sexuell lekskola. Att Alfred skulle syssla med sex var knappast givet. Han växte upp i ett borgerligt hem med klassisk musik, scoutrörelsen och söndagsskolan som viktiga inslag. Han utbildade sig till zoolog, och det var i arbetet med studenterna och deras frågor om sex som Kinsey kom att intressera sig för sexualiteten som forskningsområde. 1940 drog han igång The Institute for Sex Research (i dag Kinseyinstitutet). Kinsey och hans kolleger intervjuade närmare 6000 män för den första rapporten och därefter lika många kvinnor.

Alfred C. Kinsey

själv dog 1956, 62 år gammal. Han var gift med kemisten Clara Brachen McMillen, och hade fyra barn. Nu har hans liv blivit film. I fredags hade filmen om Kinsey svensk premiär med Liam Neeson i huvudrollen. Frihetshjälten från "Michael Collins" och Jedi-riddaren från "Star wars" spelar en helt annat typ av hjälte. Men han gör det så bra och så porträttlikt att han nominerades till en Golden Globe för bästa huvdroll. Och självklart finns det sex i filmen – bland annat en het scen mellan Kinsey och en av hans manliga assistenter.

FAKTA/Viktiga sexualupplysare

  Masters & Johnson. Gynekologen William Howell Masters och psykologen Virginia Eshelman Johnson följde i Kinseys fotspår och definierade sexualiteten som ett hälsosamt mänskligt karaktärsdrag. De observerade 700 män och kvinnor när de hade samlag och onanerade och skrev om sina studier i bland annat "Human sexual response" 1966, en bok som blev en bestseller.
   Shere Hite. Amerikansk författare som gjorde flera enkätundersökningar om kvinnors och mäns sexualliv ur en feministisk synvinkel, de så kallade Hiterapporterna (1976-87). Hennes rapporter var journalistiska produkter mer än vetenskapliga och fick stor genomslagskraft.
    Elise O´ttesen Jensen. "Ottar" (1886-1973) utförde ett banbrytande arbete inom sexualupplysningen som föredragshållare och i RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), som var hennes skapelse. Hon mötte länge starkt motstånd, men vann med tiden stor uppskattning och blev 1958 medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
     Inge & Sten Hegeler. Danska sexualupplysare som ställde alla gamla moralbegrepp på huvudet. De skrev bland annat uppslagsboken "Kärlekens ABZ" och svarade på frågor under vinjetten "Inge och Sten" i Expressen med start 1969. Tusentals brevskrivare ställde frågor.
      Maj-Briht Bergström-Walan. Psykolog, sexolog. Tog över "Inge & Stens" frågespalt i Expressen, startade Svenska sexualforskningsinstitutet 1970. 1981 publicerades hennes "Den svenska kvinnorapporten". Medicine hedersdoktor i sexologi 1996.

FAKTA

Ur Kinsey-rapporten
92 procent av männen och pojkarna i undersökningen svarade att de onanerade.
62 procent av kvinnorna uppgav att de onanerade.
33 procent av männen och pojkarna hade haft minst en homsexuell erfarenhet.
70 procent av gruppens 20-åriga ogifta män hade haft samlag.
40 procent av de gifta männen hade haft utomäktenskapligt sex.
69 procent av männen hade haft sex med en prostituerad minst en gång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!