Karriärlyft på jobbet - tänk dig till framgång
Förbättra löpartekniken eller jobbpresentationen - i tanken hemma på sofflocket.
- Man måste träna de mentala musklerna precis som de fysiska, säger Mikael Wallsbeck, psykologisk rådgivare inom idrott och näringsliv.
Genom att bara i tanken öva dig på en situation kan du bygga upp självförtroendet, rikta koncentrationen och minska nervositeten.
- Det är vetenskapligt bevisat att hjärnan aktiveras på ett liknande sätt när du mentalt föreställer dig en rörelse som när du faktiskt genomför den, så länge du tidigare utfört rörelsen så att kroppen vet hur det känns, säger Mikael Wallsbeck.
Genom att förbereda dig på en situation som du vet ska hända slipar du din taktik. Är du till exempel skadad är det ett bra sätt att behålla känslan av den sport du vanligen utövar i kroppen och i minnet. Mentala föreställningar kan även användas som ett bra verktyg för motivationen.
- Själv brukar jag föreställa mig fördelen med träningen innan, som hur skönt det är efteråt, till exempel att duscha eller att äta något gott. Man vet ju vilken känsla man får efter träning, då kan man motivera sig på det sättet, säger Mikael Wallsbeck.
Det handlar helt enkelt om att sätta sig ner och visualisera ett händelseförlopp i huvudet, och det kan handla om allt från morgondagens viktiga möte till mer långsiktiga målbilder som att gå ner i vikt.
- Det är naturligt att tänka både negativt och positivt, vi har ett motstånd i oss när vi ska göra jobbiga saker. Bara för att man använder mental förberedelse och visualisering så kommer inte den känslan att försvinna. Men det kan hjälpa dig att komma över tröskeln, säger Mikael Wallsbeck.
Med mental förberedelse blir det enklare att redan på förhand veta vart man vill komma, ungefär som att handla med handlingslapp jämfört med utan.
- Det är inget hokus pokus, som att "om du tänker att du vinner så vinner du". Men däremot är det bättre att tänka att du vinner en tävling eller en förhandling än att du förlorar. Det är kopplat till målsättning, och målsättning sätter ju en riktning, säger Mikael Wallsbeck.