Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 okt 2013 22:24

Karin Adelsköld om sin plågsamma PMS

Karin Adelsköld.

Karin Adelsköld.

Foto: Karl Nilsson

Komikern och programledaren Karin Adelsköld, 40, lider av den värsta typen av PMS.

Efter att hon valt att prata om det öppet i Malou von Sivers "Efter tio" har responsen varit massiv.

- När man har riktiga problem så är det otroligt jobbigt och något man skäms för, säger hon.

Det var en slump som Malou von Sivers fick reda på att Karin Adlersköld, programledare och komiker, lider av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, den svåraste varianten av PMS.

- Jag har inte pratat om det eftersom jag skämts för det, jag har länge trott att jag varit galen, säger Karin Adelsköld och berättar om ett tillfälle när saker och ting spårade ur:

- Jag fick ett utbrott efter att det kommit smör på fel ställe i köket och började hoppa på den öppna luckan till diskmaskinen.

I dag kan hon skratta åt saken, men fortfarande finns en ton av allvar kvar.

- Det är så få som vet om vad PMS är eftersom man skämtar så mycket om det. Men när man har riktiga problem så är det otroligt jobbigt och något man skäms för. När det var som värst höll det i sig i nästan två veckor i månaden, det var när jag var stressad, jobbade mycket och när barnen var små. Nu har jag kanske tre dagar som jag är låg på.

Får medicin

I dag äter hon en särskild antidepressiv medicin en vecka i månaden och vissa naturläkemedel. Någonting som gör att svackorna inte är lika tydliga.

- Sen är det motion, sömn och stressförbud som gäller.

Sedan ett år tillbaka mår hon bättre och efter att hon valde att prata om sin PMDS i Malou von Sivers tv-program "Efter tio" i TV4 har flera hört av sig.

- Att det skulle bli ett sådant enormt genomslag förstod jag inte. Jag blir helt överröst av kvinnor som skriver om exakt samma sak i nästan samma ord. Nästan varje dag kommer ett brev som gör att jag blir tårögd, säger Karin Adelsköld.

Startat blogg

Nyligen har hon startat en blogg där hon berättar sin egen och andras historier.

- Jag gick med PMDS i flera år innan jag insåg att mina raseriutbrott och aggressioner skedde fem-sex dagar exakt samma tid varje månad.

Det var Karin Adelskölds sambo som upptäckte mönstret.

- Efter att min son kom, som i dag är åtta år, så fick jag sådana enorma svackor. Jag gick till mödravårdscentralen som trodde det var förlossningsdepression, sen var de inne på utmattningsdepression och bipolaritet. När min pojkvän upptäckte att jag hade packat väskorna och dragit exakt samma tid i flera månader så förstod han vad det handlade om.

"Gjorde humor på det"

Nu hoppas hon att fler ska börja prata om PMS.

- Jag hade själv aldrig hört talas att man kunde bli på det sättet och jag tänkte att det var mitt fel att jag blev en galen arg kärring. Men det som egentligen händer är att jag inte tål mina hormoner.

Som komiker har hon också valt att skämta om sina utbrott.

- Ett tag kändes det som om att man inte ville leva längre, man orkar inte och ger upp. När det var som sämst så tänkte jag att man ska göra som alla andra gör, nämligen att försöka göra något bra av det. Då gjorde jag humor på det. En del av ilskan är naturligtvis bra, ibland är det bra att säga nej och säga ifrån. PMS kan också stå för passion, mod och självförtroende, säger Karin Adelsköld.