"Det bör beskattas, precis som tobak och annat som faktiskt kan förstöra liv", säger Jamie Oliver till tidningen.
"Det bör beskattas, precis som tobak och annat som faktiskt kan förstöra liv", säger Jamie Oliver till tidningen.
"Det bör beskattas, precis som tobak och annat som faktiskt kan förstöra liv", säger Jamie Oliver till tidningen.
"Det bör beskattas, precis som tobak och annat som faktiskt kan förstöra liv", säger Jamie Oliver till tidningen. Foto: Mark Cuthbert

Kändiskocken kräver sockerskatt på dryck

Det är hög tid att införa en sockerskatt på läsk.

Det anser stjärnkocken Jamie Oliver som menar att hälsofarorna med socker går att jämföra med rökning.

– Den borde beskattas, precis som tobak och allt annat som kan förstöra liv, säger han till Daily Mail.

Flera skandinaviska länder har redan infört skatten - och i Sverige har frågan diskuterats.

Brittiske kändiskocken Jamie Oliver går i en intervju med Daily Mail till attack mot läskindustrin och kräver att Storbritannien inför sockerskatt.

I Frankrike, Norge och Danmark har politiker redan infört skatt på söta drycker – ett exempel som Oliver förespråkar att Storbritannien följer.

– Socker är definitivt nästa onda sak. Det är den nya tobaken, utan tvivel, och sockerindustrin borde vara rädd. Och den borde beskattas, precis som tobak och allt annat som kan förstöra liv, säger han.

Jamie Oliver vill se skatt

Nu menar han att det är hög tid för att införa radikala förändringar för att förbättra folkhälsan.

– Jag brinner inte för beskattning, men när man tittar på pengasäcken som inte växer, och om du tänker på att 68 procent av alla fall för NHS (brittiska sjukvårdsmyndigheten reds anm.) är dietrelaterade, så ja, då behövs radikala förändringar, säger han.

I intervjun pratar stjärnkocken om att läskedrycker inte bara är utgör fara för individens hälsa, utan även för hela länder. Jamie Oliver menar att företag som Coca-cola håller fattiga länder i ett strypgrepp.

– Delar av Sydamerika har våldtagits av företag med låg kvalitet från Västvärlden, säger han.

Debatt även Sverige

I Norge har det funnit en sockerskatt sedan 1980-talet och i Finland införde man skatt på godis 2013.

Även i Sverige har frågan diskuterats. 2010 föreslog Folkhälsoinstitutet för regeringen att Sverige bör införa en sockerskatt, har Sveriges Radio rapporterat.

Men dåvarande socialministern Göran Hägglund, KD, hade under sin tid som minister inga planer på att låta Folkhälsomyndigheten utreda en sockerskatt.

Två sverigedemokratiska riksdagsledamöter har lagt fram motion i riksdagen om att införa den omdebatterade skatten och förra året meddelade Vänsterpartiet och Moderaterna att man stöder Världshälsoorganisationen WHO:s krav på att införa sockerskatt i EU.

WHO har pekat ut den ökade sockerkonsumtionen som det största hälsohotet och orsaken bakom fetma-epidemin i världen, har TV4 rapporterat.

Svenska Livsmedelsverket anser att det är upp till politikerna att fatta beslut om detta i Sverige.

– Vi har våra kostråd naturligtvis, men huruvida det ska finnas en sockerskatt är en politisk fråga som Livsmedelsverket inte tar ställning i, säger Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket.

Vill vända negativ utveckling

I samma veva som Folkhälsoinstitutets förslag kom presenterade ett antal forskare och läkare i en debattartikel på DN Debatt ett förslag om att införa en sockerskatt i Sverige. Pengarna skulle sedan användas för att momsbefria frukt och grönt.

– De senaste 30-40 åren har det blivit oerhört mycket billigare med onyttig mat samtidigt som färsk frukt och färska grönsaker har blivit dyrare, ur en folkhälsosynpunkt har vi haft en dålig utveckling. Det här skulle vara ett sätt att förändra den här utvecklingen, säger Claude Marcus, professor och fetmaforskare vid Karolinska institutet och en av författarna bakom artikeln.

Han förstår att frågan kan anses kontroversiell bland vissa men anser ändå att man bör agera.

Åsikter går isär om beroende

Vissa förespråkare av sockerskatt menar att socker är beroendeframkallande, och att detta är en viktig anledning till att skatt bör införas.

I samband med att Finland införde skatt på godis 2013 intervjuades Robert Lustig, professor i barnmedicin, i SVT. Han menar att socker är en beroendeframkallande drog att likna med alkohol. Och eftersom det finns överallt kan man inte minska eller sluta helt med sin konsumtion.

– Vi har ett gigantiskt hälsoproblem, men politikerna gör ingenting, säger Robert Lustig till SVT.

Men Claude Marcus håller inte med om att socker är beroendeframkallande.

– Jag anser inte att socker är beroendeframkallande som droger, men en för stor konsumtion är inte nyttig, säger han.

Skatt på godis och läsk

HÄR HAR MAN INFÖRT SOCKERSKATT

Norge har det funnit en sockerskatt sedan 1980-talet och i Finland införde man skatt på godis 2013.

Frankrike infördes en skatt på sockrade drycker år 2011.

Staden Berkeley i Kalifornien införde hösten 2014 en skatt på läskedrycker, energidrycker och sötade tedrycker.