Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 aug 2010 09:24

Uppdaterad 20 aug 2010 09:55

Kan mirakelkurerna fixa längre fransar?

NÖJD. Marie-Louise Arvidsson, frisör på Min syster & jag 
i Stockholm, har testat ögonfransnäring med positivt resultat.

NÖJD. Marie-Louise Arvidsson, frisör på Min syster & jag i Stockholm, har testat ögonfransnäring med positivt resultat.

Foto: Emil Nordin

En av skönhetsvärldens största snackisar just nu:
Mirakelprodukterna som påstås ge längre och tjockare ögonfransar på några veckor.
- Jag har fått mycket längre ögonfransar och tappar dem inte lika lätt, säger Marie-Louise Arvidsson, 49, som märkte skillnad efter ha använt medlet i en månad.

Använder du några kurer för att få längre fransar?

Tack för din röst!

Använder du några kurer för att få längre fransar?

Marie-Louse Arvidsson, frisör och makeupartist, var nyfiken på att prova ögonfransprodukten som väninnorna och kunderna pratade om.
– Jag vill ha längre fransar och det fick jag, säger hon.

Längre och starkare

På nätet och i butikerna finns ett antal produkter där tillverkarna lovar längre och starkare ögonfransar. Flera kvinnor beskriver för Expressen hur deras ögonfransar vuxit och blivit häpnadsväckande långa och kraftiga.
– Livslängden på varje frans är mellan 51 och 60 dagar, och vår produkt har en sammansättning av peptider och aminosyror som ger fransarna längre livslängd, säger Robert Milojevic, informationsansvarig för Neu Lash i Skandinavien.
– Det finns inget aktivt ämne i preparatet som gör att fransarna växer. Det är alltså inte själva växandet i sig som gör fransarna längre, utan att de har längre tid på sig att växa. Produkten kan även användas för ögonbrynen.

Undersöker innehållet

Läkemedelsverkets enhet för kosmetika och hygienprodukter har börjat undersöka innehållet i ögonfransförstärkarna.
– Vi försöker vara vaksamma på nya produkter och håller på att ta reda på vad de innehåller för att se vilken effekt de kan ha på kroppen, säger Monica Tammela, läkemedelsverket.
– Ännu är det för tidigt att säga något om riskerna eftersom vi inte fått tillräcklig information från företagen om ämnena i produkterna, men vi hoppas på att slutföra granskningen under hösten.


Produkter som sägs göra fransarna längre


Latisse
Läkemedel godkänt i USA där det är receptbelagt. Produkten har dokumenterad effekt enligt vetenskapliga studier. Har utvecklats från ögondroppar mot grön starr där patienterna samtidigt fick längre ögonfransar. Ovanliga biverkningar som upptäckts i studierna är missfärgning av huden där medlet strukits på.

Revitalash
4,1 ml, 1 295 kronor. Ögonfransnäring
som appliceras som en eyeliner en gång per dag på ögonfransbasen. Utvecklades av en läkare vars fru genomgått cellgiftsbehandling som gjort ögonfransarna glesa och tunna.

Neulash
1 595 kronor, 6 ml.
Serum som läggs på huden längs franskanten dagligen och sägs göra fransarna längre och starkare.  Uppges hålla 4–6 månader.

Dermalash
Cirka 1 000 kronor.
Preparat som tillverkaren säger ska stimulera hårsäcken och ge längre och fylligare ögonfransar. Läggs på längs fransroten varje kväll. Ska användas kontinuerligt för att behålla och förbättra resultatet. Säljs på vissa skönhetssalonger.

Talika lipocils
4,2 ml, cirka 240 kronor.
Ögonfransgelé som appliceras med mascaraborste. Sägs innehålla naturliga aktiva ämnen. Läggs på morgon och kväll.