Per, Eva, Maria och Elina har alla tatueringar på kroppen. Men vem har vad på kroppen?
Per, Eva, Maria och Elina har alla tatueringar på kroppen. Men vem har vad på kroppen? Foto: Mikael Sjöberg

Kan du gissa vad jag har för en tatuering?

Svenskarna tillhör ett av världens mest tatuerade folk. Per Modig, Eva Söderberg, Maria Modig och Elina Borg-Björnström har alla låtit föreviga bilder på den egna kroppen. Men kan du gissa vem som valt vilket motiv?

Det talas om en boom. Från att ha varit något som stämplade personer socialt och utfördes i skumma källarlokaler har tatueringskonsten kommit ut i dagsljus på 2000-talet. Var och varannan man och kvinna är i dag tatuerad. Kända skådespelare, artister och idrottsmän har satt trenden - Angelina ­Jolie, ­Rihanna och Zlatan är bara några av alla de som inspirerat massorna.

 

Så många som var tredje stockholmare i åldern 18-49 år bär tatueringar - mest i världen, bortsett från ett fåtal naturfolk, enligt Metropolitan report förra året.

- Nyligen visade en undersökning i USA att 21 procent av den vuxna befolkningen bar tatueringar. Vi följer ju deras mönster och man kan tänka sig att här i Sverige är det antagligen en ännu större andel, jag skulle säga 25 procent, säger tatueraren Heidi Hay, som har studio i Göteborg och är språkrör för branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare.

 

Att tatueringar har fått så starkt fäste i Sverige, och hos nordbor överlag, tror hon beror­ på mentalitet och tradition. ­Kyrkan har inte som i vissa andra europeiska länder haft makt att tabubelägga kroppsutsmyckning, till exempel.

Och efterfrågan styr utbudet. När Heidi själv började utöva sitt yrke, för 20 år sedan, kände hon de flesta andra tatuerare i landet. Då var de 40. I dag menar hon att det är omöjligt att säga en säker siffra - för ett par år sedan var det 300 och sedan dess har den verkligt breda tatuerings­vågen slagit in.

Aktuellt just nu