Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 dec 2014 10:30

Kan du det hemliga knepet med chiafrön?

Du kanske har hört att det är lätt att tillgodogöra sig Omega 3 genom att äta chiafrön? Det är inte hela sanningen för att dessa frön ska ge maximal effekt måste ätas på rätt sätt.

Chiafrön innehåller stora mängder av omega 3. Problemet för oss människor är att det är av ALA-typen, medan de vi människor har nytta av är EPA och DHA, som finns i fet fisk. Vår kropp har enzymer som kan omvandla ALA till dessa två, men i ganska liten omfattning.

– Jag har sett siffror på mellan 3 och 15 procents omvandling. Det beror på vem som vill förmedla budskapet och på vilken målgrupp studien är gjord. Då EPA och DHA är livsviktigt för oss så brukar det vara gravida kvinnor som har de högsta omvandlingssiffrorna, säger kostrådgivaren Anna Hallén.

 

En annan anledning till att vi ofta missar att tillgodogöra oss chiafrönas nyttigheter är att vi äter dem hela. Kroppen klarar inte av att bryta ner skalet och fröet åker ut i toaletten, i samma skick som du ätit det. Problemet är att vi tror att kroppen tar upp allt vi stoppar i oss, men så är alltså inte fallet. Det är vad vår tunntarm kan och hinner ta upp som kommer kroppen tillgodo, resten försvinner ut igen. Men det finns ett enkelt knep för att göra så att kroppen kan få nytta av de chiafrön du äter.

– Äter du chiafröna krossade så har de fördelar framför andra frön. På grund av sin höga halt omega 3, ALA, så är balansen till omega 6 mycket bra. Och om vi utgår från att det är åtta gånger mer omega 3 i de krossade fröna än i laxen samt att vi kan ta upp cirka tio procent så blir det ett tillskott av omega 3 vid sidan av fet fisk. Absolut inte åtta gånger mer, men nästan lika högt, säger Anna Hallén.

Se bara till att krossa dina frön precis innan du ska äta dem, fleromättade fetter härsknar snabbt.

Relaterat