Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jun 2007 17:57

Kalla dopp kan orsaka allergichock

Se upp för att doppa dig för tidigt.

Se upp för att doppa dig för tidigt.

Foto: Christer Järeslätt

Sommarens första dopp kan orsaka allergichock.
Nu varnar läkare för att kalla bad kan utlösa nässelfeber, svullnade och blodtrycksfall hos känsliga.
- Vi brukar varna för kallbad, säger Margareta Frohm-Nilsson, hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen.se.

Allergi mot kyla.
Varje år drabbas flera svenskar av så kallad köldurtikaria, eller köldallergi. Mörkertalet är stort men hudläkaren Margareta Frohm-Nilsson har årligen ett antal patienter. Symptomen yttrar sig oftast hos unga vuxna men kan komma i alla åldrar. Oftast som utslag och svullnader.
– Nässelutslagen utlöses av kyla. Det kan komma när man badar här i Sverige på sommaren och hoppar i det kalla vattnet i bara badbyxorna. I Spanien är det till exempel inte alls lika farligt att bada eftersom vattnet är så varmt, säger Frohm-Nilsson.
Under vintern kan köldallergiker känna av sina problem när luften är kall att andas. Det är även vanligt att skidåkare får nässelutslag när delar av kroppen utsätts för kyla och hårda vindar i backen.

Kan svimma

Farligaste är det under sommaren då många ska bada och vattnet är kallt. Snabba temperaturfall kan göra att större svullnader uppstår på ett ögonblick och det blir en allergichock.
I värsta fall kan det leda till svimning på grund av blodtrycksfall - och drunkning.
– Vi avråder ändå från kallbad. Men de flesta som lider av det här känner att kyla är något de inte riktigt klarar av och vet om att de ska ta det försiktigt, säger Margareta Frohm-Nilsson.