Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Se upp för att doppa dig för tidigt.
Se upp för att doppa dig för tidigt.
Se upp för att doppa dig för tidigt.
Se upp för att doppa dig för tidigt. Foto: Christer Järeslätt

Kalla dopp kan orsaka allergichock

Sommarens första dopp kan orsaka allergichock.
Nu varnar läkare för att kalla bad kan utlösa nässelfeber, svullnade och blodtrycksfall hos känsliga.
- Vi brukar varna för kallbad, säger Margareta Frohm-Nilsson, hudläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Expressen.se.
 

Allergi mot kyla.
Varje år drabbas flera svenskar av så kallad köldurtikaria, eller köldallergi. Mörkertalet är stort men hudläkaren Margareta Frohm-Nilsson har årligen ett antal patienter. Symptomen yttrar sig oftast hos unga vuxna men kan komma i alla åldrar. Oftast som utslag och svullnader.
– Nässelutslagen utlöses av kyla. Det kan komma när man badar här i Sverige på sommaren och hoppar i det kalla vattnet i bara badbyxorna. I Spanien är det till exempel inte alls lika farligt att bada eftersom vattnet är så varmt, säger Frohm-Nilsson.
Under vintern kan köldallergiker känna av sina problem när luften är kall att andas. Det är även vanligt att skidåkare får nässelutslag när delar av kroppen utsätts för kyla och hårda vindar i backen.

Kan svimma

Farligaste är det under sommaren då många ska bada och vattnet är kallt. Snabba temperaturfall kan göra att större svullnader uppstår på ett ögonblick och det blir en allergichock.
I värsta fall kan det leda till svimning på grund av blodtrycksfall - och drunkning.
– Vi avråder ändå från kallbad. Men de flesta som lider av det här känner att kyla är något de inte riktigt klarar av och vet om att de ska ta det försiktigt, säger Margareta Frohm-Nilsson.

FAKTA

SÅ UPPTÄCKER DU SKADAN
Vetenskapligt räknas köldurtikaria inte som en allergi utan som ”hudkänslighet”.
Besvären kan utlösas av ett insektsbett. I bland kan det även starta efter en infektion.
Symtom: Svullander, nässelutslag och klåda kommer snabbt, inom några minuter, och kan försvinna efter ett par timmar. Fötterna svullnar och kliar. Bad i kallt vatten kan hos personer med köldurtikaria utlösa yrsel, trötthet och i värsta fall svimning eller en allvarlig allergichock.
Det finns även personer som blir svullna i halsen när de dricker kalla drycker eller äter glass.

SÅ SKYDDAR DU DIG

Klä dig varmt.
Varmt i bilen.
Drick inte iskalla drinkar och ät inte glass.
Undvik att bada ensam.
Var försiktig vid fjällturer.
Antihistamin.
Källa: allergi.nu


SÅ TESTAR DU DIG
Lägg några iskuber i en plastpåse som du håller tätt mot huden i cirka 10 minuter. Ta bort isen och vänta några minuter. Är du allergisk bleknar och svullnar huden lokalt där isen legat emot, medan den rodnar runt om. Vanligen kliar det också ordentligt lokalt.