Skrek vid beskedet. Peter af Petersens, 69, hustru Kajsa af ­Petersens diagnostiserades med alzheimers för fem år sedan. Peter skrek rakt ut när han fick beskedet - Kajsas reaktion var helt annor­lunda. "Det första hon sa var: då behöver jag inte förställa mig längre. Det var nog en befrielse för henne att få en förklaring till varför saker hade varit svåra för henne", säger han. ,
Skrek vid beskedet. Peter af Petersens, 69, hustru Kajsa af ­Petersens diagnostiserades med alzheimers för fem år sedan. Peter skrek rakt ut när han fick beskedet - Kajsas reaktion var helt annor­lunda. "Det första hon sa var: då behöver jag inte förställa mig längre. Det var nog en befrielse för henne att få en förklaring till varför saker hade varit svåra för henne", säger han. , Foto: Sara Strandlund

Kajsa och Peter kan fortfarande hoppas

Allt fler drabbas av Alzheimers sjukdom.

Men nu visar en svensk studie att ett vaccin kan vara nära - och att det kan vara på marknaden om fem-sex år.

- Det här lägger en grundsten för ett eventuellt botemedel mot alzheimer och inger stora förhoppningar, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska institutet.

Peter af Petersens, 69, på Södermalm i Stockholm märkte att allt inte stod rätt till med sin fru Kajsa af Petersens, 71. Plötsligt hittade hon inte hem, visste inte hur fjärrkontrollen fungerade och glömde vad hemnycklarna var till för.

Men att det skulle vara alzheimers anade han aldrig.

- Det var när vi spelade Fia med knuff tillsammans med vänner, som vi har gjort så många gånger, och hon frågade vad vi skulle med tärningarna till som jag beslutade mig för att följa med på hennes nästa hus­läkarbesök.

"Väldigt tomt hemma"

Sedan februari i år bor Kajsa heltid på ett demensboende - något som varit bra för båda två.

- Men det är väldigt tomt hemma och en saknad och ­process att vi inte längre bor tillsammans.

Demenssjukdomar är vår tids snabbast växande globala folkhälsoproblem och varje år drabbas 20-25 000 personer av någon form av demens. I Sverige lider ungefär 120 000 av Alzheimers sjukdom.

Men nu visar en ny svensk studie att ett vaccin kan vara nära.

- Vi har gett patienterna beta-amyloidet, som vi tror är boven i dramat och det som skapar plack på hjärnan, och sett att åtta av tio patienter producerar antikroppar mot detta, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutets Alzheimercentrum i Huddinge, och den som står bakom studien.

För dem i riskzonen

Förhoppningen är att vaccinet ska bromsa upp sjukdomsförloppet och ett läkemedel skulle kunna finnas på marknaden om fem-sex år.

- Målet är att vaccinet i framtiden även ska gälla för patienter som ännu inte utvecklat sjuk­domen men ligger i riskzonen på olika sätt, säger Bengt Winblad.

Även om Peter af Petersens har gett upp tanken på ett botemedel för sin hustru följer han nya rön med stort intresse - och allt som görs på området är positivt, tycker han.

- Kan vaccinet komma så långt att det hjälper någon är det värt allt och är oerhört efterlängtat, säger han.

Vaccinet

Vaccinet kommer i första hand gälla de som är i förstadiet eller har en måttlig alzheimers. Målet är att ­vaccinet även ska gälla för patienter som ännu inte utvecklat sjukdomen men ligger i riskzonen.

Vaccinet fungerar på samma sätt som en polio-spruta där man sprutar in en del av viruset så att patienten själv producerar antikroppar mot sjukdomen, men viruset är nu ersatt av beta-amyloid. Sprutan ska ge ett livslångt skydd mot sjukdomen.

Så gick studien till

Fas-1 studien är genomförd under 52 veckor på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Skåne Universitetssjukhus i Malmö.

80 procent av patienterna som fått vaccinet producerade antikroppar och några allvarliga biverkningar har inte upptäckts.

Resultatet av den svenska studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften the Lancet Neurology.

En fas-2 studie är inledd med 350 personer i tio länder. Fas 3 väntas inledas inom ett år.

Ett läkemedel baserat på studierna skulle kunna finnas på marknaden om fem-sex år. Ett eventuellt vaccin kommer i första hand gälla patienter med mild till måttlig alzheimer.

Aktuellt just nu