Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kaffelur – ett säkert sätt att hålla dig pigg

Trött mitt på dagen? Då är tipset att ta en snabb tupplur. Men drick kaffe innan.

Forskare rekommenderar att man dricker kaffe och tar en tupplur direkt efteråt, skriver bland annat Elite Daily.

Den konventionella tanken är ju annars att koffein lägger krokben för Jon Blund. Ju mer kaffe, desto svårare att somna.

Men om man dricker en snabb espresso, och stänger korpgluggarna i tjugo minuter, hinner man får en välbehövlig vila innan det är dags att bli produktiv igen.

På så sätt förstör man inte sin sovcykel, och håller sig så maximalt pigg som möjligt, när det behövs som mest. I USA kallar man fenomenet för ”coffee nap” (kaffetupplur).

Man behöver inte vara orolig om man inte lyckas somna heller egentligen, att dåsa till och halvsova lite under tjugo minuter kan också hjälpa en att bli piggare.

Inte sova längre

Men haken är att man inte får ligga längre än tjugo minuter. Efter den tidsgränsen går man nämligen in i djupare sömn. Dessutom börjar koffeinet kicka in i hjärnan efter ett tag.

Enligt Elite Daily är det här inte bara lösryckta teorier, utan bygger på forskning. Brittiska forskare på Loughboroughs universitet upptäckte att tupplurar på en kvart med kaffe innan gjorde folk pigga.

Försökspersonerna gjorde färre fel när de ombads att köra i en bilsimulator, än när de bara fick kaffe eller tog en snabb sömnstund.

En japansk studie visar att folk som tog en kaffe-tupplur gjorde bättre ifrån sig på minnestester än de som bara sov innan.