Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 okt 2013 15:55

Kaffe eller smoothies – vad är bäst för dig?

Vad är mest hälsosamt, en kopp kaffe eller en smoothie?

Svaret kanske känns givet, men enligt BBC och 5:2-dietens skapare Michael Mosley är det inte det.

Många studier genom åren har tillskrivit kaffet en dålig inverkan på vår hälsa. Allt från hjärtproblem till cancer har sagts vara vanligare bland kaffedrickare.

Det Michael Mosley riktat in sig på, när han synat dessa studier i sitt tv-program "Trust me I’m a doctor”, är att de jämför kaffedrickare rakt av med personer som inte dricker kaffe. Och enligt Mosley har kaffedrickare i högre grad andra laster som påverkar deras hälsa, än kaffevägrare. De röker och dricker mer, exempelvis.

Normalt kaffedrickande

Han presenterar i stället flera studier där ett normalt kaffedrickande sägs vara bra för dig. Två till fem koppar om dagen anses vara normalt, och enligt Mosleys artikel på BBC:s hemsida kan kaffe fungera som ett antidepressivt medel, det är kalorifattigt och kaffedrickare sägs leva längre.

När det kommer till smoothies menar Mosley att mycket av det positiva med frukten gått förlorat när alla fibrer i frukterna mixats sönder. Det du har då är i stort sett bara en sockrig drink. En amerikansk studie visade exempelvis att av 52 smoothies som såldes i handeln hade 41 mer socker i sig än vad det är i Coca-Cola.

Tandläkare har också varnat för att fruktdrycker med hög syrahalt kan vara dåligt för dina tänder. Fruktjuicer har också i en australiensisk studie sagts ge en högre risk att drabbas av olika former av cancer som drabbar matsmältningssystemet.

Mosleys reservationer

Michael Mosley lämnar två reservationer till jämförelsen: Kaffe blir inte nyttigt när det dricks med mycket mjölk som i en latte eller med mycket socker. En smoothie du gör hemma är garanterat mycket bättre än en du köper i butik eller på kafé.