Julia, 30: "Jag är både tjock och hälsosam"<br />

Bloggar om övervikt. När Julia Skott började blogga om övervikt och utseendekrav fick hon stor respons. Nu har hon skrivit en bok där hon tar död på en hel del av myterna kring fetma.

Foto: Anna-Karin Nilsson

1 av 2: Bloggar om övervikt. När Julia Skott började blogga om övervikt och utseendekrav fick hon stor respons. Nu har hon skrivit en bok där hon tar död på en hel del av myterna kring fetma.

Claude Marcus, barnläkare och fetmaforskare på Karolinska institutet

Foto: Ylwa Yngvesson

2 av 2: Claude Marcus, barnläkare och fetmaforskare på Karolinska institutet

Fet, lat och ohälsosam?

Många överviktiga har tröttnat på fördomarna.

På internet finns allt fler bloggar och forum för människor som är nöjda med sina extra kilon.

En av dem är Julia Skott, 30, som skrivit en bok där hon tar död på en rad tjockismyter.

Andra har också läst

När journalisten Julia Skott, 30, började blogga om övervikt och utseendekrav fick hon stor respons. Nu har det resulterat i boken "Kroppspanik - fett, lögner och sjukt onödig ångest", som kommer ut i höst.

– Det blev uppenbart att folk bara ville få diskutera och läsa mer om ämnet. Responsen jag har fått på boken, redan innan den kommit, visar att folk vill ha en annan ton i debatten. De säger att: Den här boken vill jag ge till min dotter. Eller till min mamma som bantar hela tiden.

Hon har tagit del av en rad forskning om övervikt och hälsa. Hur det kan påverka kroppen att banta och vilka mekanismer i samhället som matar oss med budskapet att vi måste vara smala.

Är ingen dödsdom

– Ibland verkar det som om du är överviktig kommer du garanterat att få diabetes och andra sjukdomar. Så behöver det inte alls vara. Det kan finnas vissa risker, men det behöver inte vara en dödsdom.

Julia Skott har själv fått kritik för att hon använder ordet tjock, både när hon beskriver sig själv och andra.

– Rent kliniskt är jag fet, om man går efter BMI. Men jag äter bra, rör på mig och mår bra. Det finns en sådan in-ställning till ordet tjock, att det betyder att man är äcklig, lat och ofräsch, säger hon.

Hon har själv bantat i perioder.

– Jag påverkas tyvärr också av samhället. Men det blir lite lättare att vara sams med kroppen när man är medveten om vilka som tjänar på att man mår dåligt.

Yngre påverkas mer

Det finns risker med övervikt. Men ibland kan några extra kilon vara sundare än att banta. Det menar Claude Marcus, barnläkare och fetmaforskare på Karolinska institutet
Enligt Claude Marcus finns det forskning som visar att yngre personer påverkas mer negativt av övervikt än äldre. Hos personer över 60 behöver måttlig övervikt däremot inte vara farligt alls.
– För yngre individer finns det koppling mellan övervikt och en ökad risk för för tidig död.
– Men vikten är inte allt. Det vore bra med lite mer sunt förnuft, så att man inte jagar vikt till varje pris. Jag tycker det är väldigt förståeligt om man reagerar mot det, vi måste ha rätt att se olika ut, säger han.
Det finns många överviktiga som upplever att de mår bra trots de extra kilona, menar Claude Marcus.

Hälsa – vår tids religion

– En måttlig övervikt kan innebära en liten ökad risk, men priset man kanske får betala för att gå ner kan innebära en ännu större risk. Då kanske det är bättre att ha kvar sina extra kilon och må bra.
– Hälsa har nästan blivit vår tids religion, när man inte tror så mycket på gud längre då vill man leva det här livet så bra och länge som möjligt. Det har triggat i gång något av en hälsoångest.

Julia SKOTT

Ålder: 30.

Gör: Frilansjournalist och författare.

Om sin vikt och hälsa: "Du kan leva ohälsosamt och vara smal och du kan leva sunt och vara överviktig. Problemet med forskningen är ofta att det är svårt att veta vad som kom först, övervikten eller den ohälsosamma livsstilen."

Fett - trender och uttryck

Fatshion:
Är mode för personer med större storlekar. Det finns en rad fatshion-bloggar som lägger upp dagens outfit och liknande på sig själva med moderiktiga kläder i modell större. Exempel på en svensk sådan är beyond_sizes.com där bloggaren Thina Grotmark tipsar om kläder och mode för de "hundratusentals tjejer världen över som... inte liknar det rådande idealet som media visar upp".


"Health at every size":

 Är från början en amerikansk rörelse som går ut på att fokusera på njutbar träning och att äta med känsla, i stället för att banta. Uttrycket grundades av forskaren Linda Bacon, som skrev en bok med samma namn. "Hälsa oberoende av storlek", på svenska, är ett av de projekt som Överviktigas riksförbund jobbar med.

 

Fettacceptans:
Rörelse som grundades på 1960-talet i USA för att skapa acceptans för överviktiga. Tycker att särskilt överviktiga kvinnor får utstå mycket fördomar i samhället och tar upp de problem som kan finnas med bland annat bantning.


Fetmaparadoxen:
Är enligt Överviktigas riksförbund forskning som tyder på att man lever längre och mår bättre om man har lite övervikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här