Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock Foto: Yuri Arcurs

Julhetsar du? Så får du en stressfri högtid

För många är julen en tid av stress och måsten. Men så behöver det inte vara. Bakom varje lucka i Söndags "lyckojulkalender" hittar du något litet du kan göra varje dag för att ta hand om dig själv, öka ditt välbefinnande och må bra ända fram till jul!

1 Ge någon en­ komplimang

Att visa uppskattning till de människor som gör ditt liv härligt är ett utmärkt sätt att stärka banden er emellan. Goda relationer har dessutom visat sig vara den allra viktigaste gemensamma faktorn hos lyckliga människor.

 

2 Stanna upp och se dig omkring

Även om vintern är mörk finns också mycket skönhet att njuta av. Stanna upp och ta in skönheten i snön som faller framför gatulyktan och doften av nybakta lusse­bullar. Att rikta din uppmärksamhet mot allt vackert och njutbart som redan finns i ditt liv kan höja hela din upplevelse av det utan att någon yttre omständighet egentligen förändras.

 

 

Foto: Foto: Wavebreakmedia Ltd

3 Dansa loss hemma

Sätt på din favorit­låt och dansa loss när du kommer hem från jobbet. Låt gärna familjen vara med. Det sätter fart på endorfinerna, motverkar vinter­trötthet och får er på gott humör inför resten av kvällen.

 

4 Glöm inte att njuta!

Att ge sig hän och skämma bort sina sinnen är två av de bästa sätten att njuta av livet, menar lyckoforskaren Sonja Lyubmirsky. Bara några minuters aktiv njutning varje dag gör stor skillnad för välbefinnandet så spetsa dina sinnen och njut med gott ­samvete.

 

5 Skriv ner hur din drömjul ser ut

Ta fram papper och penna och skriv ner hur din drömjul ser ut och känns. Vilka personer är med? Vad gör ni? Var är ni? Hur känns det? Övningen ökar ditt välbefinnande både i stunden och på sikt eftersom den både gör det tydligt vad som är viktigt för dig och ger dig idéer på hur du kan skapa det.

 

6 Håll dig till listan

Har du också en "att göra-lista" som aldrig tar slut? Säkert beror det på att du också gör andra saker utöver det som står på listan vilket kan ge en felaktig bild av att du inte gjort någon nytta alls eftersom din lista inte blivit kortare. Gör därför en kompletterande "har gjort-lista" som du läser igenom i slutet av dagen och ger dig själv en klapp på axeln för ett väl utfört jobb.

 

7 Var tacksam - och glöm inte visa det

Tacksamhet är ett utmärkt motgift mot de vanliga julkänslorna som stress, avundsjuka och irritation. Att känna och uttrycka tacksamhet har visat sig vara en av de enklaste och effektivaste strategierna för att öka välbefinnandet. Ett enkelt sätt att uttrycka tacksamhet är att skicka ett tack-sms till någon som ställt upp för dig när det behövdes.

 

8 Kramas mer

Vi har alla ett stort behov av att vara nära och känna samhörighet, både fysiskt, psykiskt och emotionellt (kanske särskilt under vintern när vi gömmer oss inomhus och bakom koftor och mössor). Att kramas ofta är ett effektivt sätt att tillgodose det behovet, så var noga med att krama alla du tycker om, ofta och länge.

 

 

Foto: Foto: Pãéâéãçâ Ter Gudella

9 Hjälp en främling

Lämna tillbaka den där tappade vanten, låt någon gå före i kön eller ge en slant till en hemlös - och upptäck hur vänligheten får både dig och andra att må bra. Även små saker gör stor skillnad.

 

10 Skratta mer

I vetenskapliga lyckoexperiment sätter man ofta försökspersoner i ett positivt känslotillstånd genom att låta dem titta på ett roligt filmklipp. Och funkar det för forskarna borde det kunna pigga upp i julstöket också, inte sant? Leta fram ett roligt youtube-klipp, se en komedi eller gå på en stand up-föreställning och fnissa loss.

 

11 Köp en julklapp

En studie från 2008 visade att när vi har så vi klarar oss blir vi lyckligare av att spendera våra pengar på andra än på oss själva. Forskning visar också att pengar vi lägger på upplevelser ger en större lyckoboost än prylköp.

 

12 Fokusera på en sak i taget

Det är lätt att bli överväldigad av julens alla måsten, men hur effektiv du än är kan du bara ta ett steg i taget och vara på en plats åt gången. Fokusera därför på det du har framför dig just nu och gör det så bra du kan, innan du går vidare. Även den största muren har byggts av en tegelsten i taget.

 

 

13 Meditera dig lugn

Mängder av studier visar att den som mediterar både upplever mer lycka, andra positiva känslor och dessutom är mindre stressad, intellektuellt vassare och har bättre fysisk hälsa. Prova genom att sitta i stillhet i fem minuter och räkna dina andetag.

 

14 Inför en klagofri dag

Det blir inte mindre kallt för att du klagar på kylan, däremot kan stämningen bli trevligare av att du låter bli. Undersök ordens kraft och avstå helt från gnäll och klagande i dag.

 

15 Njut av minnen

Allt härligt som du upplever i livet finns kvar som sköna minnen vilket gör att du kan återkomma till dem så ofta du vill. Använd vardagens pauser som köer och rödljus till att låta tankarna flyga tillbaka till den härliga semestern, ett fint julminne eller tankar på mysiga stunder du haft med din partner.

 

16 Rör på dig & få mer energi

Motion är något så häftigt som en fullt fungerande quickfix för välbefinnandet. Vardagsmotion fungerar faktiskt lika bra som psykofarmaka mot depression, får stressen att försvinna och ger dig en rejäl endorfinboost - så skutt i väg nu! Tar du med dig en vän får du dessutom en extra lyckoboost.

 

17 Zooma ut

Skapa perspektiv på vardagsbekymren genom att begrunda universums storlek och därefter möjligheten att det kanske inte är hela världen att det är lite dammigt i just ditt hus, eller att det var kö på Åhléns. Om det inte är något du tror att du kommer bekymra dig över på dödsbädden kanske du kan låta bli nu också?

 

18 Grubbla på en avsatt tid

Minska stressen genom att avsätta en stund varje dag till aktivt grubblande. Då kan du släppa alla tankar på luciatåg, glöggmingel och julklappar under resten av dagen. Skriv ner de tankar som kommer upp och ta fram listan när det är grubbeldags, till exempel i bilen till jobbet eller på löpbandet.

 

 

Foto: Foto: George Doyle

19 Ring en vän

Det är inte bara i "Vem vill bli miljonär" som det kan leda till högsta vinsten att ringa en vän. Ett samtal med en god vän kan ge dig sköna känslor av både närhet, kärlek, skratt, gemenskap, perspektiv, insikter och ren lycka. Ring!

 

20 Zooma ut

I en tid där det alltid går att hitta ett lite bättre, nyare eller smartare­ alternativ riskerar jakten på den perfekta julklappen, julfesten eller nyårsoutfiten att skapa stress och känslor av otillräcklighet. En skönare strategi är att titta på ett begränsat urval, välja ett alternativ som känns tillräckligt bra och bestämma sig för att vara nöjd med valet.

 

21 Pyssla & må bra

Du vet den där känslan när du går så helt upp i något att tid och rum försvinner? Mängder av studier visar att den typen av flowupplevelser ökar ditt välbefinnande markant. För att uppnå flow måste du vara helt uppmärksam på det du gör och julens pysslande ger dig utmärkta förutsättningar för kreativa flowstunder.

 

 

Foto: Foto: Ruslan Ivantsov

22 Sätt ett mål för dig själv

Målmedvetenhet ger dig både något att se fram emot och en stärkande upplevelse av mening och kontroll över ditt liv. När du vet vad du vill är det en skön känsla att vara på väg dit. Vad vill du uppnå i dag?

 

23 Ge dig ensamtid

Ta i dag en stunds semester från alla intryck och använd tiden till att göra något bara för dig själv. Har du möjlighet kan du ta en promenad, gå på museum eller läsa en stund. Att bara sitta ensam i några minuter, gå ett varv runt huset eller blunda och ta några djupa andetag skapar också en positiv effekt.

 

24 Se det fina i dagen

Avsluta din kväll med att glädjas åt tre bra saker som hänt under dagen. Det är en mysig vana att införa till godnattstunden med barnen som hjälper er att odla en optimistisk och tacksam syn på livet.

 

Av Linnea Molander