Gör sig åldersnojan påmind? Ser du framför dig ett trist pensionärsliv med bridgeblandningen som enda sällskap framför tv:n?
Släpp det. Vi blir nämligen lyckligare och lyckligare ju äldre vi blir.
Gör sig åldersnojan påmind? Ser du framför dig ett trist pensionärsliv med bridgeblandningen som enda sällskap framför tv:n? Släpp det. Vi blir nämligen lyckligare och lyckligare ju äldre vi blir. Foto: Sergejs Rahunoks

Ju äldre desto nöjdare – vi blir bara lyckligare

STOCKHOLM. Gör sig åldersnojan påmind? Ser du framför dig ett trist pensionärsliv med bridgeblandningen som enda sällskap framför tv:n?

Släpp det. Vi blir nämligen lyckligare och lyckligare ju äldre vi blir.

Svenskarna är överlag ganska nöjda med livet, men allra nöjdast, det är de som kommit över 60-strecket. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av läkemedelsbolaget Pfizer där drygt 3 800 svenskar fått svara på frågor kring åldrande.

De flesta trodde dock att man är som allra lyckligast i 40–49-årsåldern.

– Så brukar jag också tänka för egen del, att det var då man hade mest flyt. Barnsituationen blev lindrigare och så, säger Örjan Widmark, en snart 70-årig bloggare från Västerås.

Mindre press

Han tror å andra sidan att "nöjdheten" som kommer med åldern kan ha att göra med att den press man kan känna i arbetslivet börjar lätta.

– Det blev lugnare och lugnare ju längre jag arbetade, man bryr sig inte lika mycket om man gör några fel. Och efter pensioneringen så har man inte den typen av krav på sig.

Nu fyller han dagarna bland annat med bloggandet, körsång plus träning inför maratonlopp. Just hälsan är viktigast för att nå lycka i livet, tillsammans med familjen, visar undersökningen. Christina Tallman, andre vice ordförande i Pensionärernas riksorganisation tror att det sociala spelar en stor roll:

– De som inte har någonting kan komma in i en depression och må sämre. Då spelar olika organisationer en stor roll, så att man kommer ur ensamheten.

Över hälften av deltagarna uppgav att de upplever att den allmänna synen på åldrande är negativ.

"Yngre skrattar"

– Ibland kan man tycka att många yngre skrattar lite åt pensionärer, lite nedsättande. Det retar mig väldigt mycket det sättet att tänka, för det är ingen som kommer undan det, säger Örjan Widmark.

Har du några tips på hur man kan göra för att vara lycklig som äldre?

– Folk är ju olika men om man har en naturligt lättsam läggning så är det ju lättare. För i och för sig, det är inte så himla roligt att bli gammal. Jag har inga tips förutom att ta det som det kommer.