Jordgubben är den "lyckligaste frukten".
Jordgubben är den "lyckligaste frukten".

Jordgubbar gör oss lyckliga! Här är beviset

Nu är det bevisat – jordgubbar gör oss lyckliga. Bara tanken på en jordgubbe får oss att må bättre, visar en brittisk undersökning.

Jordgubben är starkt förknippad med lata sommardagar, så det är inte konstigt att den nu också blivit officiellt krönt till den "lyckligaste frukten", enligt MailOnline.
I undersökningen, gjord av forskare vid University of London, svarade 86 procent av de tillfrågade att bara tanken på att äta en jordgubbe gör dem mer avslappnade.

– Den distinkta doften av jordgubbar väcker glada minnen om lyckliga sommardagar. Det är en lukt som är svår att skapa på konstgjord väg, säger professor Barry Smith.

I undersökningen fann man också att frukter som äpplen väcker mindre trevliga minnen av måltider på språng, medan bananer och plommon var allra minst benägna att förbättra stämningen.

Vill du sätta igång och jordgubbsminnas direkt har Mitt Kök nyss lagt ut nya, goda recept.

Jordgubben – både god och nyttig

  • Jordgubbar innehåller många nyttigheter, bland annat folat (B-vitamin), antioxidanter och fibrer.
  • Bären innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin. En portion jordgubbar kan ge mer än rekommenderat dagligt intag av C-vitamin.
  • Jordgubbar på friland mognar normalt sett i Skåne i slutet av maj. Skörden i landet pågår över sommaren, och avslutas i Norrland under augusti månad.
  • Sverige är självförsörjande på jordgubbar under sommaren.
  • Ta ut bären ur kylskåpet och se till att de får rumstemperatur innan du äter dem. Då kommer smaken fram.

Källa: Bärfrämjandet (TT)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!