1 av 3: Se del ur "JAG OCH MIN ABORT – En minidokumentär"
Johanna Bladh, journalist.
2 av 3: Johanna Bladh, journalist. Foto: Privat
Johanna Bladh har gjort en minidokumentär om aborter.
3 av 3: Johanna Bladh har gjort en minidokumentär om aborter. Foto: Privat

Johanna om aborten: ”Ingen hade berättat”

Varje dag gör omkring 100 kvinnor abort i Sverige.

Men när Johanna Bladh, 24, blev oönskat gravid märkte hon att frågan var tabubelagd.

Nu vill hon bryta tystnadskulturen kring aborter – och varna för hoten mot aborträtten.

– Folk vet inte om att det är normalt att vara ledsen. Folk vet inte hur ont det kan göra, säger hon.

Mensen var några dagar sen, och journalisten Johanna Bladh hade börjat må illa. Hon kräktes gång på gång, och kunde knappt behålla någon mat. Ändå höll hon krampaktigt fast vid tanken på att det bara var en segdragen influensa in i det sista.

Till slut bad hennes pojkvän henne att göra ett graviditetstest.

Då rasade allt.

– Jag gjorde testet, och det tar ju tio minuter innan man ser vad resultatet blir, så jag gick ut i sovrummet och väntade. Min pojkvän fick kolla på stickan. När han ropade ”du är gravid” blev jag jättearg på honom. Jag trodde att han drev med mig, säger Johanna.

 

LÄS MER: Barnmorskan vägrar utföra abort: ”Jag är svartmålad” 

Abort var enda alternativet

Testet stämde. Johanna var med barn. När ilskan mot pojkvännen klingat av kom nästa känslostorm. 

Paniken som sköljde in över henne likt klibbiga, stickiga vågor.

– Jag ville inte göra abort, men jag kunde inte behålla barnet heller. Vi hade inte planerat att skaffa något barn. Jag var inte redo för det, och inte han. Jag vet att man inte ska ha oskyddat sex, men det hände. Vi är människor, ibland gör man misstag, säger Johanna.

”De vanliga kvinnornas berättelser fanns inte”, säger Johanna Bladh. Foto: Privat

Omkring 35 000 aborter – varje år

Trots att det utförs omkring 35 000 aborter varje år i Sverige, märkte hon snabbt att informationen som fanns på internet var knapphändig. Antingen var hon hänvisad till Vårdguidens knastertorra rapporter, eller till nätforumens skräckhistorier om smärtfyllda och misslyckade ingrepp.

– De vanliga kvinnornas berättelser fanns inte. Jag blev helt chockad över hur ensam jag kände mig, och att jag inte kunde berätta om det här för någon. Det var väldigt chockartat att jag kände mig så skamfylld i detta, säger Johanna.

 

LÄS MER: Ny lag: Våldtäksmän kan stämma kvinnan för abort 

Gjorde dokumentär om aborten

Hon bestämde sig för att börja dokumentera sin egen – men också andra kvinnors – upplevelse av abort. Resultatet har blivit kortdokumentären ”Jag och min abort” som gjorts i samarbete med Baaam där fyra kvinnor inklusive Johanna berättar om ingreppet. Målet är att bryta tystnadskulturen som finns kring aborter – och att försöka förklara hur kroppen och själen påverkas.

Själv fick hon vänta i tre veckor på att få göra sin kirurgiska abort. Veckor som fylldes av ångest, självhat och tvivel.

– Man tappar ganska mycket självkänsla och tycker att man är en rutten människa som inte tog ansvar i situationen. Jag gjorde det i alla fall. Men jag funderade aldrig på att behålla barnet. Det var ett självklart val för mig att göra abort just då, säger Johanna.

 

LÄS MER: Barnmorskan vägar utföra aborter – förlorade i rätten 

”Extrem hormonrubbning”

När hon vaknade upp ur narkosen kände hon sig lättad – men också oförklarligt ledsen. Gång på gång under de följande veckorna bröt hon ihop. 

– Ingen hade berättat för mig hur svår en abort kan vara. Det är en extrem hormonrubbning att avbryta en graviditet. Det tar jättelång tid för kroppen att återhämta sig från det. Hade någon pratat med mig om det, hade jag kunnat förstå min egen reaktion bättre, säger hon.

I dokumentären lyfter Johanna Bladh även frågan om aborträtten. Sedan 1975 har Sverige haft fri abort fram till vecka 18. Men det finns strömningar i samhället som vill inskränka den rätten, menar hon.

– SD har skrivit en motion om att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. De kan bli största parti i nästa val. Det är det största ifrågasättandet av aborträtten i Sverige på väldigt länge. Som väljare och medborgare bör man undersöka var ens parti står i de här frågorna, säger Johanna Bladh.

FOTNOT: Johanna Bladh är journalist på Aller Media. Hon har tidigare arbetat på Expressen Nöje.

Aborter – så går det till

• I Sverige har vi lagstadgad fri abort till den 18:e graviditetsveckan sedan 1975. Det innebär att kvinnan kan välja att avsluta sin graviditet utan att behöva uppge någon anledning. Omkring 35 000 aborter utförs varje år.

• För aborter mellan vecka 18 och 22 krävs tillstånd från Socialstyrelsen, vilket ges om synnerliga skäl föreligger. Ofta ges tillstånd om fostret eller mamman lider av svåra sjukdomstillstånd.

• I Sverige tillämpas både medicinsk abort – då kvinnan tar tabletter som stoppar graviditeten och stöter ut embryot – och kirurgisk abort, som även kallas för skrapning. Då sugs livmoderinnehållet ut under narkos eller lokalbedövning.

KÄLLA: Vårdguiden 1177.se, Socialstyrelsen.

Aktuellt just nu