Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 3 feb 2016 06:22

Johanna, 34, led av dysmorfofobi

Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhet

Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhet

Foto: Privat

Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av dysmorfofobi. Hon har fått stor hjälp av den internet-KBT.

– I dag är mitt liv i harmoni och jag mår jättebra, säger hon.

När Johanna Hisbro, 34, var i 15-årsåldern när hon fick en kommentar om sitt utseende som skulle ha stor inverkan på hennes liv. Den elaka kommentaren triggade i gång sjukdomen.

– Jag hade skev kroppsuppfattning och ett negativt tänk. Speciellt behåringen i ansiktet och vissa andra detaljer hängde jag upp mig på och jag fastnade som i ett ekorrhjul, säger Johanna Hisbro.

Hon beskriver sig själv som ett maskrosbarn med en turbulent uppväxt. Under många år har hon gått hos kurator och psykolog och det var genom den behandlingen hon i vuxen ålder fick diagnosen dysmorfofobi. För henne har den överdrivna utseendekontrollen varit ett sätt att hålla ångesten på avstånd.

– I grund och botten är det ångestrelaterat, utifrån hur jag ser på det i dag. Det har hindrat mig från att vilja vara i centrum och jag har fått panikångestattacker. Jag har överkontrollerat hur jag ser ut i olika vinklar och la överdrivet mycket tid på att göra mig i ordning på morgonen.

LÄS MER: Många svenskar lider av en inbillad fulhet

Dysmorfofobi - diagnos kan ta tid

Diagnosen tog mycket energi och tid.

– Jag hade kontrollerade beteenden, som när jag gick på stan hade jag en speciell rutt med speglar så att jag visste var jag kunde stanna och kontrollera hur jag såg ut.

Via studien och en mentor fick hon lära sig att bryta destruktiva mönster, men också mycket om diagnosen i sig för att kunna förstå och hantera den.

– Du lär dig jättemycket om dig själv och vad diagnosen handlar om.

I dag stöttar Johanna Hisbro andra i samma situation, och säger att de som är i samma situation gärna får ta kontakt med henne om de har frågor. Förutom studien och bra stöd från sin mentor menar hon att det var viljan att bli frisk som tagit henne dit hon är nu.

– I dag är mitt liv i harmoni och jag mår jättebra. Jag har dagar när jag inte mår bra, men jag vet om mina svagheter och jag är vaksam på när jag är på väg in i det här dåliga tankemönstret. Jag har verktygen som jag inte hade förut och dem fick jag genom studien.