Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhetTrebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhetTrebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhet
Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av inbillad fulhet Foto: Privat

Johanna, 34, led
av dysmorfofobi

Trebarnsmamman Johanna Hisbro, 34, led av dysmorfofobi. Hon har fått stor hjälp av den internet-KBT.

– I dag är mitt liv i harmoni och jag mår jättebra, säger hon.

DET HÄR ÄR DYSMORFOFOBI

■ Dysmorfofobi eller BDD, body dysmorphic disorder, är en psykisk sjukdom. Ibland kallas den också självupplevd fulhet. Ungefär 2 procent av svenskarna drabbas någon gång i livet.

■ Sjukdomen debuterar i regel i tonåren och blir ofta kronisk. Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män. Det är vanligt att ha en ärftlig skörhet för att drabbas.

■ Ungefär varannan som lider av dysmorfofobi är också deprimerad.

■ Den mest effektiva behandlingen av dysmorfofobi är kognitiv beteendeterapi, KBT eller antidepressiva läkemedel, speciellt om den drabbade också är deprimerad. Vanliga stödsamtal fungerar inte så bra mot just dysmorfofobi.

■ Nu startas en ny studie av internetbehandling vid dysmorfofobi som hålls på engelska. Läs mer om nya studien här: www.rucklab.com.

TEST/ Är du drabbad?

1. Är du väldigt orolig för ditt utseende, även om du har fått höra av andra att du ser normal ut?

2. Tillbringar du mycket tid åt att dölja defekter i ditt utseende eller kontrollera hur du ser ut?

3. Påverkar fixeringen vid utseendet din förmåga att fungera i vardagen?

Om du har svarat ja på alla dessa frågor så kanske du lider av dysmorfofobi. Testet är inte ett sätt att ställa diagnos men kan ge en fingervisning om du behöver söka hjälp.

Bor du i Stockholm finns mottagningen för tvångssyndrom vid Huddinge sjukhus och ångestenheten på Karolinska sjukhuset. Du kan också tala med läkaren på din vårdcentral som kan remittera dig till den psykiatriska öppenvården.

När Johanna Hisbro, 34, var i 15-årsåldern när hon fick en kommentar om sitt utseende som skulle ha stor inverkan på hennes liv. Den elaka kommentaren triggade i gång sjukdomen.

– Jag hade skev kroppsuppfattning och ett negativt tänk. Speciellt behåringen i ansiktet och vissa andra detaljer hängde jag upp mig på och jag fastnade som i ett ekorrhjul, säger Johanna Hisbro.

Hon beskriver sig själv som ett maskrosbarn med en turbulent uppväxt. Under många år har hon gått hos kurator och psykolog och det var genom den behandlingen hon i vuxen ålder fick diagnosen dysmorfofobi. För henne har den överdrivna utseendekontrollen varit ett sätt att hålla ångesten på avstånd.

– I grund och botten är det ångestrelaterat, utifrån hur jag ser på det i dag. Det har hindrat mig från att vilja vara i centrum och jag har fått panikångestattacker. Jag har överkontrollerat hur jag ser ut i olika vinklar och la överdrivet mycket tid på att göra mig i ordning på morgonen.

LÄS MER: Många svenskar lider av en inbillad fulhet

Dysmorfofobi - diagnos kan ta tid

Diagnosen tog mycket energi och tid.

– Jag hade kontrollerade beteenden, som när jag gick på stan hade jag en speciell rutt med speglar så att jag visste var jag kunde stanna och kontrollera hur jag såg ut.

Via studien och en mentor fick hon lära sig att bryta destruktiva mönster, men också mycket om diagnosen i sig för att kunna förstå och hantera den.

– Du lär dig jättemycket om dig själv och vad diagnosen handlar om.

I dag stöttar Johanna Hisbro andra i samma situation, och säger att de som är i samma situation gärna får ta kontakt med henne om de har frågor. Förutom studien och bra stöd från sin mentor menar hon att det var viljan att bli frisk som tagit henne dit hon är nu.

– I dag är mitt liv i harmoni och jag mår jättebra. Jag har dagar när jag inte mår bra, men jag vet om mina svagheter och jag är vaksam på när jag är på väg in i det här dåliga tankemönstret. Jag har verktygen som jag inte hade förut och dem fick jag genom studien.