Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 jul 2013 13:14

Johan gick ner 57 kilo med LCHF-metoden

<span>Johan har fått mer ork med LCHF – och känner inte längre för att sitta i soffan.</span>

Johan har fått mer ork med LCHF – och känner inte längre för att sitta i soffan.

1/3

Foto: Mikael Sjöberg

Före. Här är Johan på en semesterresa i Nya Kaledonien när hans kusin gifte sig vintern 2003. På bilden väger han runt 125 kilo.

Före. Här är Johan på en semesterresa i Nya Kaledonien när hans kusin gifte sig vintern 2003. På bilden väger han runt 125 kilo.

2/3

Sambon Ulrika är stolt över Johan – och nu äter hon själv också G-kost.

Sambon Ulrika är stolt över Johan – och nu äter hon själv också G-kost.

3/3

Foto: Mikael Sjöberg

LCHF. Flera bantningsförsök krävdes innan Johan Falk hittade rätt med LCHF-­metoden för att lyckas bli kvitt sin övervikt.

Han har varit överviktig­ hela livet och har flera gånger försökt gå ner i vikt genom att minska på portionerna.

– Under alla år har jag gjort det alla andra­ säger är rätt – jag har dragit ner på kalorierna. Visst, ibland har jag gått ner i vikt, men jag har snabbt gått upp det igen, säger han.
Först när Johan började med LCHF-kost lyckades han gå ner i vikt för gott. Totalt har han gått ner 57 kilo.
– Jag har alltid trott att fett är farligt. Jag var väldigt skeptisk när jag började och trodde aldrig att jag skulle kunna gå ner i vikt genom att äta mycket fett.

Äter traditionell LCHF

Hösten 2010 fick han en LCHF-bok av sin fru Ulrika, skriven av Sten Sture Skaldeman. Det tog bara ett par veckor innan kilona började ge vika och Johan började må bättre.
– Jag har inte tränat någonting under den här tiden då jag gick ner i vikt.
– Dessutom har min hy blivit bättre och jag har mycket mer ork. Jag kan sova mindre och fortfarande ha mycket energi.
När Johan vägde som mest var han 137 kilo tung.
– Det konstiga är att jag aldrig upplevde att jag mådde dåligt. Jag hann ­aldrig bli sjuk av min fetma, men det fanns vissa andra saker som var jobbiga. När jag flög kunde jag inte fälla ner det lilla bordet ­framför stolen, till exempel.

Johan och hans fru Ulrika äter traditionell LCHF vilket innebär att de äter en hög andel fett och minimalt med kolhydrater. Genom att äta på detta sätt upplever Johan att han får en normal mättnadskänsla, något han tidigare saknat.
– Innan kunde jag äta två pizzor och en kvart senare vilja ha en tredje pizza. Då åt jag tills jag var helt full. Nu äter jag tills jag är lagom mätt.

Blir konstig av socker

För Johan finns det ingen tvekan om att kosten passar honom perfekt. Han har aldrig övervägt att börja äta kolhydrater igen.
– Jag blir helt konstig om jag skulle råka äta något som har socker i sig. Nu vet jag verkligen att jag inte mår bra av socker och spannmål, säger han.
Paret lagar all mat från grunden. De har frysen full med älgkött från Ulrikas föräldrar i Hälsingland och tänker på att råvarorna ska hålla hög kvalitet.

Eftersom Johan har varit överviktig ­sedan barnsben kan det fortfarande hända att han inte känner igen sitt nya jag.
– Mitt gamla jag sitter kvar i huvudet. När jag ser mig själv i spegeln kan jag inte riktigt förstå att det är jag. Jag har fått presentera mig igen för människor som jag har känt länge. Det är väldigt många som inte känner igen mig, säger han.
Viktnedgången har också gett Johan bättre självförtroende och det har gett ­effekt på hans karriär.
– Sedan jag gick ner i vikt har jag ­avancerat på jobbet. Jobbet är i dag mer intensivt men ändå har jag ork kvar till en fritid när jag kommer hem.

 

LÄS OCKSÅ: LCHF-metoden – guide för nybörjaren

Relaterat