"Det kan vara en bakteriell infektion som kräver en antibiotikakur. Men det kan även röra sig om allergi".
"Det kan vara en bakteriell infektion som kräver en antibiotikakur. Men det kan även röra sig om allergi".

Varför är jag konstant förkyld på vintern?

Läkare och specalist i ortopedisk kirurgi, Dr Johan Armfelt, 60. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se

Johan har arbetat som läkare i 32 år. Han är allmänläkare ortoped och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.

Den här vintern har jag varit förkyld gång på gång på gång. Jag blir tokig.

Varför blir jag aldrig frisk? Jag röker inte och äter normalt, ganska sunt och försöker röra på mig – men det går liksom inte när jag bara är förkyld hela tiden. När jag ringer till vårdcentralen säger de bara att jag ska avvakta och ta det lugnt.

Men det räcker inte, jag har inte råd att vara sjuk hela tiden.


/desperat

WEBBTEST: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning?

Läkaren Johan Armfelt svarar:

Ja, förkylningar kan vara väldigt segdragna, särskilt på vintern då vi vistas mycket inomhus och smittar varandra. Det är också så att blir man nerkyld ofta får infektioner lättare fäste. Vi har även ofta torra slemhinnor under vintern vilket gör oss mer mottagliga för infektioner.

Blir man inte bra ska man tillslut söka för detta. Jag råder dig att vända dig till en öron- näsa- halsspecialist för undersökning och prover. Det kan vara en bakteriell infektion som kräver en antibiotikakur. Men det kan även röra sig om allergi. Allergi kan komma senare i livet - mot tvättmedel, damm, pollen eller något annat. Det kan vara så att du behöver kortison eller annan allergimedicin för att bli fri från dina besvär.

Aktuellt just nu