”Vågar jag ta blodtrycksmedicinen?”

Läkare Johan Armfelt

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1 av 2: Läkare Johan Armfelt

Högt blodtryck? Vanliga symtom är trötthet, illamående och svår huvudvärk.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Högt blodtryck? Vanliga symtom är trötthet, illamående och svår huvudvärk.

Hej!

Jag är mycket villrådig.  För två månader sedan hittade vårdcentralen ett för högt blodtryck på mig, en 86 år gammal kvinna.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det var så farligt sa de. 180/80 var alldeles för högt. Det skulle sänkas till 140. De skrev ut medicin som jag omedelbart skulle börja ta. Jag köpte ut dem, gick hem och läste på om biverkningarna. Det var en ruggig läsning. Vet inte om jag vill utsätta mig för dem? Jag är 86 år och har inga andra riskfaktorer. Mitt ekg ser bra ut och övriga prover med. Vid min ålder ska man ju ändå dö av något. Men vårdcentralen har lyckats skrämma upp mig ordentligt.

Så vad ska jag göra?

Magdalena

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice - superdrycken som hjälper mot högt blodtryck

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR

Hej Magdalena,

Jag fick lära mig en gång att 100 mm Hg + ålder är ett ok blodtryck, men sedan dess har rekommendationerna gjorts om så att man vill ha lite lägre tryck även för äldre personer.

Det kan vara kärlskyddande att få ner trycket en del, å andra sidan är din livskvalitet här och nu det allra viktigaste. Jag tycker att du ska prova tabletterna, men vara observant på hur du mår.

Biverkningar är också en dosfråga och det är viktigt att komma ihåg att de inte alls behöver uppträda. I så fall får du sänka dosen eller byta preparat.

Du ska inte känna någon oro.

vänliga hälsningar

Johan

Fråga doktorn

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se. Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här