Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Varför blir min näsa så torr?Varför blir min näsa så torr?Varför blir min näsa så torr?
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
1 AV 2
Varför blir min näsa så torr?
Foto: Wavebreakmedia Ltd
2 AV 2
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Torra slemhinnor i näsan – vad gör jag?

Vad gör man åt torra slemhinnor inne i näsan? Min näsa blir lätt torr och då fungerar den inte som den ska - det gör ont att snyta sig och det bildas som "skorpor" inne i näsan. Jag har inga problem med bihålorna eller återkommande förkylningar.

Snytis

Dr Johan Armfelt svarar: Så slipper du vara torr i näsan

Det är inte ovanligt att man drabbas av torra slemhinnor, särskilt efter en vinter med förkylningar. En del av att bli äldre är att man får mindre vatten i kroppen över huvudtaget och det kan ge torra slemhinnor överlag.

Mitt första råd är att se till att dricka ordentligt med vatten. Mot torra slemhinnor i näsan finns en rad bra produkter på Apoteket, till exempel Renässans, en saltlösning som finns både som sprej och pipetter. Du kan även koka egen koksaltlösning, då tar du en tesked salt per liter vatten, kokar upp och låter svalna. Observera att den inte håller mer än två dygn i kylskåp.

LÄS OCKSÅ: Bihåleinflammation - så vet du om du är drabbad

Mjukgörande sprejer

På apotek finns även en oljebaserad-sprej, Nozoil, med mjukgörande effekt.
Om du går länge med svåra besvär och långvarig förkylning ska du se till att få det utrett, det kan till exempel vara en allergi som man kan få hjälp med. Jag avråder från att använda näsdroppar eller avsvällande nässprej under längre tid, det torkar ut slemhinnorna.