"Den senaste veckan har varit fruktansvärd. Jag måste hitta en lösning på det här. Vad kan det vara?".OBS! Bilden är en genrebild.
1 av 2: "Den senaste veckan har varit fruktansvärd. Jag måste hitta en lösning på det här. Vad kan det vara?".OBS! Bilden är en genrebild. Foto: iStock
Johan Armfelt.
2 av 2: Johan Armfelt. Foto: Cornelia Nordström

"Slutade röka, nu kliar det över hela kroppen"

De senaste två åren har jag varit konstant täppt i nästan och nysit 20-30 gånger/dag. Jag har gjort allergitest och fått konstaterat att jag har en allergi men man har inte kommit fram till vad det kan vara. Jag har testats med pricktest mot kvalster, pollen, damm etc. Allergitabletter hjälper delvis.

För två månader sedan blev mina luftvägar helt plötsligt bra och jag slutade att nysa. Jag fick i stället lite blåsor på magen som kliade lite. Det fortsatte mot halsen och bröstkorgen, när jag smörjde med kortisonsalva så hjälpte det.

Nu har det gått två månader och det kliar över hela min kropp. Jag kan inte tänka på något annat. Jag har inte någonting på fötterna och huvudet men i övrigt har det kliat överallt. Det blir som små knottror på vissa ställen, på andra ställen ser det ut som eksem.

LÄS MER: Forskare avlivar myten om rökning och vikten

"Sen jag slutade röka har det blivit betydligt värre"

Jag har inte bytt tvättmedel, tvål, schampo eller något som jag har på min hud. Jag har inte flyttat.

Nu använder jag bara bomullskläder för jeans skaver. Det blir värre när jag har kläder som sitter åt eller om jag blir varm.

Tilläggas kanske bör att sen jag slutade röka har det blivit betydligt värre. Kan det ha något med det att göra?

Den senaste veckan har varit fruktansvärd. Jag måste hitta en lösning på det här. Vad kan det vara?

/Anneli

LÄS MER: 5 dagliga vanor lika dåliga som rökning!

Läkaren Johan Armfelt: Låter som eksem

Det är tveksamt om rökstoppet har påverkat de besvär du beskriver, jag tror inte det.

Dins besvär förfaller vara inflammatoriska och det låter som någon form av eksem. Jag anser att en hudläkare ska bedöma detta, det kan hända att du behöver en starkare, receptbelagd kortisonkräm. De som finns receptfritt på apotek är svagare än de receptbelagda. Detta kan möjligtvis vara psoriasis, det kan också hudläkaren avgöra i så fall.

Jag tycker också att du ska ta upp allergitesterna till diskussion med hudläkaren. Det är konstigt att man inte har följt upp testerna för att ta reda på vad du är allergisk mot. Pricktest är bra för att upptäcka vissa allergier, men man brukar också ta blodprov. Har allergimottagningen ytterligare något planerat undrar jag. Det känns märkligt att man konstaterar allergi men inte vad du är allergisk mot.

FLER LÄKARFRÅGOR:

"Jag har feber varje dag – är det normalt?"

Hjälp mig! Varför är jag ALLTID så förkyld?

"Varför hugger det som knivar i ryggen?"

Johan Armfelt

Läkare och specialist i ortopedisk kirurgi, Dr Johan Armfelt, 62. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se
Johan har arbetat som läkare i över 30 år. Han svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!