Strålar smärtan ner i benet? Då är det antagligen diskbråck.
Läkare Johan Armfelt.
1 AV 2
Strålar smärtan ner i benet? Då är det antagligen diskbråck.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Läkare Johan Armfelt.
Foto: Cornelia Nordström

Ryggskott? Läkaren tipsar om en lösning

Läkare och specalist i ortopedisk kirurgi, Dr Johan Armfelt, 60. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se

Johan har arbetat som läkare i 32 år. Han är allmänläkare ortoped och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.

Hej! Jag har haft diskbråck, opererat mig och blivit bra. Men det kan komma vissa dagar som de hugger till i ryggen. Det kan hålla på en hel dag, ibland varje gång jag böjer på min rygg. Vad är det? Diskbråck igen?

Hälsningar, Fadi

Läkare Johan Armfelt svarar:

Om du bara känner smärta i ryggen så är det troligtvis inte diskbråcket som spökar. Vid diskbråck är de typiska symptomen att smärtan strålar ner i baksidan av benen.

Din beskrivning av hur det hugger till i ryggen låter mer som ett klassiskt ryggskott. Då rör det sig om muskler som spänt sig och gör ont och vanligt är att det känns just som ett hugg eller "skott" i ryggen.

Jag skulle tro att du behöver träna upp ryggen och komma i gång efter operationen. Om du har tagit det lugnt och vilat i samband operationen så behöver musklerna tränas upp igen för att förebygga smärta.

Du kan antingen träna själv, om du har koll på bra ryggövningar, eller söka upp en personlig tränare eller sjukgymnast.

Detta för att få hjälp med bra övningar som stärker ryggen på rätta ställena för att smärtan ska ge med sig. Om ingen förbättring sker kan en ny magnetkamera-undersökning, via din läkare, bli aktuell.

 

LÄS OCKSÅ:

 "Varför gör knät ont?"
Blir du sjuk när du börjar träna? Här är varför
Vad är det som gör ont under min fot?