Ont i fötterna och magen - hänger det ihop?

Annelie har problem med magen och drabbats dessutom av smärta i fotlederna.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Annelie har problem med magen och drabbats dessutom av smärta i fotlederna.

Läkaren Johan Armfelt ger råd.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2 av 2: Läkaren Johan Armfelt ger råd.

Hej,

Jag har problem med magen sedan 2-3 år. Det kommer och går, ibland är jag bra och så blir det värre i några veckor. Då blir jag lös i magen och ibland kommer det blod.

Andra har också läst

Nu har jag dessutom börjar få problem med att jag har ont i fotlederna och kliande skinn. Kan det finnas en koppling? Vad ska jag göra? Jag känner mig ganska som vanligt för övrigt, kanske är jag lite tröttare. Jag är 26 år.

Annelie.

LÄS OCKSÅ: Ont i magen? Det här kan du göra? 

Läkaren Johan Armfelt svarar

Hej Annelie,

Här börjar jag fundera på om du har en inflammatorisk tarmsjukdom, såsom Crohns och Ulcerös kolit. Du beskriver en ganska typisk bild med skov - alltså att besvären kommer och går, dessutom är det ovanligt att man får blod i sin avföring om man "bara" har diarré. Den vanliga utredningen i sådan här fall är koloskopi och att man tar blodprover och lite andra prover.

Om du vänder dig till din vårdcentral så får du en remiss till gastroenterolog för vidare utredning. Bor du i storstadsregioner kan du boka in dig hos specialist direkt. 

Det finns också en koppling mellan magbesvär och ledsjukdomar, så av den anledningen är det också bra att du blir utredd och får den medicin du eventuellt behöver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här