Måns, 42: "Av någon anledning så blir jag ofta sjuk i början av sommaren, oftast en förkylning. Skillnaden mot annars, på vintern till exempel, är att den vill ju aldrig gå över!".
1 av 2: Måns, 42: "Av någon anledning så blir jag ofta sjuk i början av sommaren, oftast en förkylning. Skillnaden mot annars, på vintern till exempel, är att den vill ju aldrig gå över!". Foto: Colourbox
Johan Armfelt.
2 av 2: Johan Armfelt. Foto: Cornelia Nordström

Måns: "Varför går inte min förkylning över?"

Av någon anledning så blir jag ofta sjuk i början av sommaren, oftast en förkylning. Skillnaden mot annars, på vintern till exempel, är att den vill ju aldrig gå över!

Varför blir jag aldrig kvitt min förkylning på sommaren? Kan det vara svårare för kroppen att bekämpa bakterierna när det är varmt? Påverkas immunförsvaret av värmen?

Annars är förkylningen ungefär samma som jag får året om, med ont i huvudet, halsen och kroppen, snuva och lite feber. Men på vintern brukar jag få mer hosta också.

/Måns, 42 år

TESTA DIG SJÄLV: Flunsan, eller "bara" en vanlig förkylning?

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR:

Svar: Det du beskriver låter mer som influensabesvär och det orsakas av virus. Om det sitter i länge tycker jag att du ska gå till vårdcentralen och se om du kan få ta ett svalgprov och odling av det för att se om det är bakterier eller inte som orsakar dina besvär. Har du mycket hosta kan det också bli aktuellt med en lungröntgen. Denna undersökning kan visa om det till exempel är lunginflammation.

Om dina besvär orsakas av bakterier kan du få antibiotika.

Det är inte svårare för kroppen att bekämpa sjukdomar när det är varmt, det finns ingen sådan koppling med immunförsvaret. Infektioner påverkas inte av värme.

LÄS MER: Så överlever du när din partner är sjuk

Johan Armfelt

Läkare och specialist i ortopedisk kirurgi, Dr Johan Armfelt, 62. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se
Johan har arbetat som läkare i över 30 år. Han svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.