ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Läsaren: "Kan man dricka vin varje kväll?"

<span>Signaturen &quot;Livsnjutare&quot; undrar hur mycket vin det okej att dricka per kväll. <br></span>

Signaturen "Livsnjutare" undrar hur mycket vin det okej att dricka per kväll.

1/2

Foto: Minerva Studio/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

<span>Läkaren Johan Armfelt svarar på läsarnas frågor.</span>

Läkaren Johan Armfelt svarar på läsarnas frågor.

2/2

Foto: Cornelia Nordström

Läsaren: "Kan man dricka vin varje kväll?"

Hej! Jag har en fråga kring alkohol. Jag och min man är båda 50-plus och gillar god mat och några glas vin till maten. Nu på sommaren har vi ofta en bag in box hemma, ibland två, både en vit och en röd.

Då tar vi oss gärna vin till maten på kvällen. Jag brukar inte dricka mer än runt två glas, min man kanske lite mer. Men det blir ofta vin i stort sett varje kväll, minst under hela semestern som ju pågår under fyra-fem veckor.

Jag känner inte att jag mår dåligt av det, men undrar om det kanske är skadligt för kroppen att dricka så där varje dag?

/Livsnjutare

LÄS OCKSÅ: Professorn: "Se över rekommendationen för alkohol"

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR

Det är klart att det finns viss risk för att bli beroende och det låter som ni dricker lite i mesta laget. Varför inte testa att variera med andra drycker eller alkoholfria alternativ, till exempel alkoholfri öl finns nu i många goda varianter. Det finns ju också alkoholfri cider och vin.

Om du verkligen är orolig för hälsan kan du ta leverprover på vårdcentralen för att se om du har höga levervärden. Indirekt kan man också få följdsjukdomar av för mycket alkohol.

LÄS OCKSÅ: Så dricker du smart – för vikten och hälsan

Relaterat