Hon har lidit av liktorn i många år och lyckas inte få bukt med problemet.
1 av 2: Hon har lidit av liktorn i många år och lyckas inte få bukt med problemet. Foto: Shutterstock
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
2 av 2: Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag kan knappt gå – hur blir jag av med min liktorn?

Hej!

Jag har haft en liktorn i några år som är väldigt besvärande och jag kan knappt gå. Husläkaren har tittat på den och sagt att jag skulle gå till fotvårdare. Jag har varit på många ställen men problemet kvarstår. Hur gör jag för att komma till en kirurg för att operera bort den?

Läkaren Johan Armfelt svarar

Det låter som ett stort problem om du knappt kan gå.

Med envis omsorg brukar liktornar läka, man behöver fila och använda bra skor som inte trycker över liktornsknölen. Det finns också speciella plåster. 

Fråga doktorn

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi.

Mejla din fråga till: lakare@expressen.se. 

Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

På något sätt behöver du säkerställa att allt detta har provats och genomförts på rätt sätt. Om du ändå har kvarstående stora besvär, kan man fundera över om det kan var något annat ändå. Kan foten behöva röntgas? 

Det är ovanligt med kirurgiska ingrepp vid liktornar. Men om du vill ha en bedömning för att diskutera en möjlig operation får du söka kirurg privat eller be husläkaren om en remiss. Om inte annat kommer ni kunna diskutera hur din situation ska bli bättre.

Vad är liktorn?

Om du exempelvis använder för små skor som trycker mot foten kan det bildas förhårdnader. Liktorn är inåtriktad tagg av hård hud som trycker mot foten och gör ont.

För att förebygga besvär bör du använda bekväma skor som inte trycker mot foten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande