ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Hur hänger bältros och vattkoppor ihop?

"Det är inte så att vattkoppor ger bältros. Du kan alltså tryggt träffa dina barnbarn"

"Det är inte så att vattkoppor ger bältros. Du kan alltså tryggt träffa dina barnbarn"

1/1

Hur hänger bältros och vattkoppor ihop?

Hej!

För ungefär sex år sedan fick jag konstaterat bältros. Jag vet inte varför jag fick det men det var fruktansvärt smärtsamt. Nu är mina två barnbarn i dagisåldern och jag är rädd att de ska smitta mig om det går vattkoppor på förskolan. Är det så?

Hur hänger bältros och vattkoppor ihop? Kan man undvika eller förebygga bältros?

Farmor till två

Dr Johan Armfelt svarar:

Det stämmer att bältros och vattkoppor hänger samman genom att båda orsakas av viruset herpes. Men det är inte så att vattkoppor ger bältros. Du kan alltså tryggt träffa dina barnbarn.

Däremot kan den som har bältros smitta en person som inte haft vattkoppor med just vattkoppor. Det är bra att få sjukdomen som barn eftersom den oftast är lindrigare då än om den drabbar en vuxen. Den som haft vattkoppor är sedan immun mot den sjukdomen, men kan alltså drabbas av bältros.

 

LÄS OCKSÅ: Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta

 

Herpesviruset som orsakar de båda sjukdomarna sitter kvar i kroppens nervtrådar då man haft det och kan aktiveras om man av någon anledning har nedsatt immunförsvar, till exempel vid stress. Symptom vid bältros är vätskefyllda blåsor som ofta sitter likt ett bälte runt magen. De är ofta väldigt smärtsamma.

Vill du ställa en fråga?

Dr Johan Armfelt, 60, har arbetat som läkare i 32 år. Han är allmänläkare ortoped och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se