Presenteras av Nalox – en medicinteknisk produkt

1 av 2: Nagelsvamp, hudsvamp, förhårdnader, liktornar och vårtor – så slipper du besvären.
Läkaren Johan Armfelt.
2 av 2: Läkaren Johan Armfelt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur blir jag av med nagelsvampen?

Nagelsvamp är mycket vanligt och ger gulnade naglar som symptom.
Men det finns också bra behandling – här får du veta allt om hur du får bukt med svampinfektionen, tips på huskurer och läkaren Johan Armfelts bästa råd.

Nagelsvamp är en svampinfektion i naglarna som orsakar sköra och förtjockade naglar. Ett första tecken på nagelsvamp är att ytan där nageln är klippt blir fransig. Nageln böjs och sidorna börjar tränga in i tån. Oftast handlar det om trådsvamp som orsakas av fotsvamp. Även jästsvamp och mögelsvamp kan orsak nagelsvamp.

Presenteras av Nalox

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Nalox valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning. Marknadsförs av Mylan AB. www.mylan.se

Vanliga symtom

Symtom som ofta dyker upp i samband med nagelsvamp är följande:

Grågul nagel

Förtjockad nagel

Nagel som lätt smulas sönder.

Det är vanligt att alla naglar inte är drabbade samtidigt.

 

Så här kan nagelsvamp se ut Foto: Colourbox

Behandling av nagelsvamp

Det finns många sätt att behandla nagelsvamp.

Receptfritt nagellack

Finns att köpa på apotek. Fila ner nageln ovansida så att den inte är så tjock innan du penslar på medlet på nageln. Det finns olika behandlingstider, men generellt sätter du på medlet en gång om dagen under några veckor.

Krämer

Ifall mer än halva nageln är angripen av svamp ska krämer användas. Först en som gör att nageln löses upp, sedan en svampdödande kräm.

Vid svårare fall

Tablettbehandling utformad av läkare kan sättas in vid svårare fall.

Laser

Laserbehandling har visat sig kunna döda nagelsvamp. Men den behandlingen är relativt dyr och du måste bekosta den själv. En fot kostar cirka 1000 kronor. 

LÄS MER: Så får du smärtfria och sommarfina fötter

"Jag vill verkligen slippa detta"

Läsarfråga: "Jag har fått veta av min läkare att jag har nagelsvamp, men hon rycker i princip bara på axlarna och säger att det har de flesta. Jag vill verkligen slippa detta, och det är så svårt att veta vilka tips och råd och behandlingar som egentligen är relevanta.

Jag vill inte lägga en massa pengar på dyra salvor som inte fungerar. Finns det någon bra behandling, huskur eller annat man kan göra själv för att bli av med detta?"

/Håkan

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Foto: Cornelia Nordström

Läkaren Johan Armfelts bästa råd:

Vissa drabbas lättare av nagelsvamp, till exempel personer som är extra infektionskänsliga. Individuella faktorer spelar således in. Fotsvamp orsakas ofta av att kroppens jästsvampflora sprids på grund av att man svettas och har alltför täta skor. Det betyder att smittsamheten är låg och att det inte behöver spridas inom familjen.

Se till att hålla fötterna rena och torra. Först och främst ska man tänka på att undvika täta skor och byta strumpor dagligen. Torka fötterna noga efter bad eller dusch. Undvik också att gå barfota på fuktiga golv i allmänna utrymmen.

LÄS MER:  Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

Behandling vid svåra besvär av nagelsvamp

Vid svåra besvär krävs oftast tablettbehandling. Men först måste diagnosen säkerställas med hjälp av odling. Det betyder att du ska söka läkare. Hudläkare är bäst på att behandla dessa svampbesvär.Visar resultaten svamp kan man få läkemedel som tar död på svampen utskrivet. 

Till sist ska man komma ihåg att svamp inte är farligt. Det värsta är att besvären kan bli långdragna och dessutom spridas till handflator och fotsulor.

Huskurer mot nagelsvamp

Kan man fixa nagelsvamp på egen hand? Det finns många huskurer som hävdar detta - exempelvis har ättika pekats ut som ett användbart vapen i kampen mot infektionen. Bäst är dock att konsultera en läkare. Spana in de här huskurerna och expertens omdöme: 9 huskurer mot nagelsvamp


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!