Kramp i benen? Det kan bero på magnesiumbrist.
1 av 4: Kramp i benen? Det kan bero på magnesiumbrist. Foto: Rafal Strzechowski
Sojabönor innehåller magnesium.
2 av 4: Sojabönor innehåller magnesium. Foto: Cornelia Nordström
Även chiafrön är rik på magnesium.
3 av 4: Även chiafrön är rik på magnesium. Foto: Fredrik Persson / Tt
4 av 4 Foto: Cornelia Nordström

Hjälper magnesium mot kramper i benen?

Jag har hört att magnesium hjälper mot kramp i benen. Kan det verkligen stämma? Jag har kramp i fötter och framsidan av benen, kan det vara magnesiumbrist?

/Tacksam för svar

Läkaren: Magnesium kan motverka kramp

– Ja, det stämmer ofta så det kan vara magnesiumbrist. Det kan man testa hos läkaren med ett blodprov och det rekommenderar jag att man gör om man misstänker att man har magnesiumbrist. Visar provet att man har brist så är det i första hand bra att äta mat som innehåller magnesium, som fisk, mjölk och spannmål. Magnesium finns också som kosttillskott och i sprejform och i riktigt svåra fall kan man få det intravenöst, direkt in i blodet.

LÄS OCKSÅ: Vad är magnesium bra för? Vanliga symtom på magnesiumbrist

Så undviker du sendrag

– Kosttillskott är inte farliga att ta även om man inte har brist, överskottet kommer ut den naturliga vägen. Men det är alltid bra att ta ett blodprov för att se om man verkligen har brist, det är onödigt att ta tillskott annars. Generellt får en frisk person som äter en sund kost oftast i sig det mesta som man behöver i form av vitaminer och mineraler. Det som är vanligt att man behöver, speciellt menstruerande kvinnor, är järn. Men även då är det bra att få ett bristtillstånd konstaterat innan man börjar äta olika preparat.

Kramp kan också ha andra orsaker, som att man har tränat för hårt och överansträngt sig, eller i ovanligare fall kan det bero på en tumör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!