Lizette lider av smärta i benen och det blir bara värre och värre.
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
1 AV 2
Lizette lider av smärta i benen och det blir bara värre och värre.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hjälp! Värken i benen blir bara värre och värre

Hej,

Min fråga gäller mina ben som bara blir värre och värre. Jag haft ont i många år. Första läkaren sa att det var Restless legs. Jag fick tabletter mot parkinson, men de hjälpte inte.

Den andra läkare skickade mig till sjukgymnast som menade att jag hade förhårdnade muskler. Jag har tränat i ett halvår med råden jag fått därifrån. 

Men värken blir allt värre, både dag och natt. Jag vaknar på natten och går upp och går, vilket hjälper för stunden men redan några minuter efter att jag lagt mig igen kommer värken tillbaka.

Tack för ett svar!

Lizette

LÄS OCKSÅ: Värk i benen – sju tips på hur du lindrar den 

Läkaren Johan Armfelt svarar

Hej Lizette

Du verkar ha ett stort problem med smärtor både dag och natt. Vilovärk är ett skäl att utreda dig skyndsamt.

Har du gjort en cirkulationsutredning – just det här att nattliga promenader hjälper får mig att undra lite över om du har problem med blodförsörjningen. 

Även en förträngning i utgången av ryggmärgskanalen - spinal stenos - kan tillfälligt lätta av rörelse.– Det syns på en magnetresonanskameraundersökning. 

Restless legs som du skriver om i början av ditt brev brukar inte ge den smärta du beskriver utan snarare obehag och myrkrypningar. Som du skriver finns det ett läkemedel som också ges vid parkinson som hjälper många med den diagnosen.