"Inne min näsa har jag sårskorpor och ibland på morgonen rinner det ur blod ur nästan. Jag behöver hjälp".
1 av 2: "Inne min näsa har jag sårskorpor och ibland på morgonen rinner det ur blod ur nästan. Jag behöver hjälp". Foto: Colourbox
Johan Armfelt.
2 av 2: Johan Armfelt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Hjälp! Min torra näsa svider och blöder"

Hej!

Min näsa är torr och svider så mycket, inne min näsa har jag sårskorpor och ibland på morgonen rinner det ur blod ur nästan. Jag behöver hjälp. Om det finns någon typ av olja jag skulle kunna smörja med? 

Med vänlig hälsning,

Ali-Reza

LÄS MER: Torra slemhinnor i näsan – vad gör jag? 

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR:

Torra slemhinnor är ett bekymmer för många, men hur man ska tolka det beror lite på vem har bekymret. Är det en äldre person som börjar blöda bör man för säkerhets skull kontrollera näsgångarna, för att utesluta allt från polyper till allvarligare saker. Det kan göras antingen på vårdcentral eller av öron-, näsa-, hals-specialist. Det kan också bero på att sköra slemhinnor av ena eller andra orsaken.

En vanlig anledning till regelbundet näsblod är att man får bristningar i nässkiljeväggen. Det kan bero på olika saker, bland annat högt blodtryck, så det behöver man också kontrollera på vårdcentralen.

LÄS MER: Bästa metoden för att stoppa näsblod 

"Mot torr näsa finns lite olika behandlingar"

Näsblod – man tänker att det är sådant som händer då och då. Men när du skriver "Jag behöver hjälp" så måste du söka den hjälpen och vända dig till läkare. Mot torr näsa finns lite olika behandlingar, varav många är receptfria. En basbehandling är att dricka mycket vatten.

Renaissance är en saltlösning man kan prova. Sen finns det en oljebaserad sprej, Nozoil, som är mjukgörande som man kan testa.

/Johan

LÄS MER: Beroende av nässpray? Så farligt är det 

JOHAN ARMFELT

Läkare och specialist i ortopedisk kirurgi, Dr Johan Armfelt, 62. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se

Johan har arbetat som läkare i över 30 år. Han svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa.