ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Hjälp mig! Varför är jag så trött hela tiden?"

Publicerad 12 jul 2017 06.00
Hälsoliv>JOHAN ARMFELT LÄKARE
SIgnaturen "P" känner en enorm trötthet: "Hittills har jag kunnat arbeta, men på slutet har jag stannat hemma någon dag i veckan".

SIgnaturen "P" känner en enorm trötthet: "Hittills har jag kunnat arbeta, men på slutet har jag stannat hemma någon dag i veckan".

1/2

Foto: Fotolia

Läkaren Johan Armfelt.

Läkaren Johan Armfelt.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Min fråga rör den stora trötthet som jag känner. Den är ibland förlamande, nästan alltid handikappande. Jag vaknar trött, jag somnar trött. 

Jag kan inte säga att jag är deprimerad, även om jag inte är glad heller. Dessutom är jag ofta stel på morgonen och jag har det senaste året fått en tilltagande värk i bäckenet och har återkommande problem med huvudvärk. Ofta känner jag mig febrig, men när jag tar tempen är den som den ska. Jag önskar ibland att jag hade något "riktigt" problem, något som var lätt att ta på, som ett brutet ben i stället för denna smygande känsla av att långsamt packas in i en grå filt. Hittills har jag kunnat arbeta, men på slutet har jag stannat hemma någon dag i veckan. Jag är 38 år. 

P

LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser 

LÄKAREN JOHAN ARMFELT SVARAR:

Hej P,

Jag vet inte om du är man eller kvinna, men det låter som att du har ett riktigt omfattande problem. När jag läser om de symptom du har i relation till att du bara är 38 år, tänker jag att man vill utreda dig.

Man vill ta lite blodprover och titta på inflammationsmarkörer. Värken i bäckenet tänker jag som ortoped att man kanske skulle göra MR på, är du kvinna kan det också vara något gynekologiskt. Vad gäller huvudvärken kan det finnas anledning att gå vidare med en datortomografi av huvudet, men din läkare kan göra en bedömning av vad som mest sannolikt orsakar dina besvär.

LÄS OCKSÅ: Alltid trött efter jobbet? Här är lösningen

En annan fråga är hur du mår rent psykiskt, kan orkeslösheten ha skapats av utbrändhetsbesvär? Men hursomhelst är det klokt att inte gå och vänta längre utan be att få hjälp med en utredning. Lycka till. 

ANNONS