"Finns det brister som kan göra en trött", undrar en läsare.
Läkare Johan Armfelt svarar och ger råd.
1 AV 2
"Finns det brister som kan göra en trött", undrar en läsare.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Läkare Johan Armfelt svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fråga läkaren: "Varför är jag alltid trött - trots sömn?"

Jag är konstant trött om jag vaknat tidigt på morgonen, men även ibland när jag vaknar först vid lunch. Jag kan ha sovit i 12 timmar men fortfarande känna mig trött till den grad att är jag knappt kan hålla ögonen öppna.

Jag piggnar inte till förrän på kvällen - mellan 21 och midnatt. Under sommaren blir det mycket värre. Under arbetstid måste jag tvinga mig att hålla mig vaken. Och om jag inte sover tre timmar när jag kommer hem är jag trött fram till klockan 21. 

Vad beror det på? Jag är 24 år och det har varit så sedan jag var 16. Finns det brister som kan leda till detta?

Tacksam för svar!

FRÅGA LÄKAREN

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Mejla din fråga till: lakare@expressen.se. Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

LÄS OCKSÅ: Fråga läkaren: "Vad beror min huvudvärk på?"

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR: 

Hej,

Du har haft det så här i 8 år och frågan är vad din trötthet beror på.

Man kan börja med att prata om din dygnsrytm. Har du regelbundna sömnvanor – du behöver lägga dig vid samma tid på kvällen, försöka gå upp vid samma tid varje dag och undvika att sova så länge på dagen. Om du blir pigg först vid midnatt kanske du inte kommer i säng förrän flera timmar senare och då blir nattsömnen för kort. 

Din trötthet kan också ha kroppsliga orsaker. Sköldkörteln är viktig för att hålla sig pigg och alert under dagen. Man kan ta reda på hur den fungerar via blodprover. 

Om man inte kommer någonvart med dessa undersökningar finns det skäl att göra en skallröntgen eller en MR för att utesluta något allvarligt.