Läkare Johan Armfelt svarar på läsarnas frågor.
"Har nu läst om två nya tabletter och undrar om de kan vara något för mig?", skriver en läsare.
1 AV 2
Läkare Johan Armfelt svarar på läsarnas frågor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
"Har nu läst om två nya tabletter och undrar om de kan vara något för mig?", skriver en läsare.
Foto: Shutterstock.

Fråga läkaren: "Kan tabletter hjälpa mig gå ner i vikt?"

Genom åren har jag försökt gå ner i vikt utan att lyckas särskilt väl. Har nu läst om två nya tabletter och undrar om de kan vara något för mig? 

Den ena heter Mysimba, den andra Liraglutid. Har förstått att de är ganska dyra, men tänker att det vore bra för lederna att bli lättare.

Jag är 57 år, väger 98 kilo, är 177 cm, har högt blodtryck och äter betablockerare och kärlvidgare. Har ont i höger höft och inte den allra bästa konditionen, får lätt ont i fötterna när jag går längre sträckor, men inga andra större skavanker.

/Lars-Erik

LÄS OCKSÅ: "Hjälp, min värk i benen blir bara värre och värre"

FRÅGA LÄKAREN

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

Mejla din fråga till: lakare@expressen.se. 

LÄKARE JOHAN ARMFELT SVARAR: 

Hej Lars-Erik

Du låter som att du vore hjälpt av att gå ner i vikt, vad bra att du har den inställningen.

Nästa fråga är hur det ska gå till? Ett bra första steg att kontakta en dietist för att få råd om kost och livsstil. Skaffa en regelbunden kontakt så att du får uppföljning. 

Det är också bra om du kan hitta någon form av fysisk aktivitet, kanske simning, cykling eller något annat som känns bra. En sjukgymnast kan ge goda råd.

Det kommer vissa läkemedel som har viss påverkan på vikten, till exempel de du beskriver. I studier har de ofta en effekt på några kilon. Än så länge saknas dessvärre dunderkurer. I allmänhet bör man ha kommit i gång med livsstilsförändringar innan det kan bli aktuellt med mediciner, men diskutera gärna mer med din läkare.

Mysimba är ett komplement till kalorireducerad kost, Liraglutid är en diabetesmedicin som också ger viss viktminskning.