Johan Armfelt är läkare.
1 AV 2
2 AV 2
Johan Armfelt är läkare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fråga läkaren: Hur blir jag av med min liktorn?

Hej,

Mina småtår (lilltår) är vridna och så har jag fått förhårdnat skinn med en vit prick i mitten som gör ont när skorna sitter åt.

Jag har tänkt att det är liktornar och köpte plåster från Scholl, men de har inte gått bort. Är det något man måste räkna med när man blir äldre? Kan det bero på någonting annat? Jag är 54 år.

vänligen, Jeanette

Fråga läkaren

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

Mejla din fråga till: lakare@expressen.se. 

Läkare Johan Armfelt svarar: Så blir du av med liktornar

Hej Jeanette,

Det låter som liktornar, vilket är ett mycket vanligt problem, inte minst när man börjar bli lite äldre och är kvinna. Det innebär inte att det inte går att bota, med rätt behandling kan liktornarna försvinna.

Att många har bekymmer med det här beror på en kombination av skor och ärftlighet. Förhårdnaden skapas som ett försvar emot trycket från skorna. Det som gör ont är att förhårdnaden skapar ett tryck på skelettet när något klämmer på tån.

LÄS OCKSÅ: ”Hur blir jag kvitt mitt envisa nageltrång?”

Vad gör man då för att slippa liktornarna?

Det första är att man inte ska ha tryckande skor. Fina skor är ofta trånga, och vill man ha sådana på festen kan man gå dit i bättre skor och byta när du kommer fram.

Det andra är att ta hand om fötterna, fila, använda mjukgörande salva och eventuellt ett sådant plåster du beskriver. Man kan också gå till en fotvårdare och få hjälp med samma sak.

Man ska låta bli att skära i det här, då kan man få en infektion eller ärrvävnad.