Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>JOHAN ARMFELT LÄKARE

Publicerad 13 jun 2018 06:00

Fråga läkaren: "Vad beror min analklåda på?"

"Kan en svampmedicin hjälpa? Har jag fått mask? Hör det ihop med klimakteriet?", undrar läsaren Birgitta. OBS: Genrebild.

"Kan en svampmedicin hjälpa? Har jag fått mask? Hör det ihop med klimakteriet?", undrar läsaren Birgitta. OBS: Genrebild.

Foto: Adobe stock.

Hej!

Jag är kvinna, 61 år och frisk, men plågas sedan ett par år av sköra slemhinnor. 

Nu har jag även fått svårt att sova på natten på grund av att det kliar och svider därbak. Kan en svampmedicin hjälpa? Har jag fått mask? Hör det ihop med klimakteriet? Jag är noga med att låta bli att tvätta överdrivet och försöker att blåsa torrt snarare än gnugga med handduk. 

/Birgitta

LÄS OCKSÅ: "Hur slipper jag mitt nageltrång?" – läkaren svarar

LÄKARE JOHAN ARMFELDT SVARAR: 

Analklåda – pruritus ani – är ett mycket vanligt problem, med detta bekymmer är du långt ifrån ensam. Här får man undersöka och se hur det ser ut, och göra en klinisk undersökning med proktoskopi där man tittar in i ändtarmen. 

I vissa fall hittar man inte någon orsak, men man måste försöka ta reda på lite mer innan man bestämmer vilken behandling som behövs. Det kan till exempel vara hemorrojder, hudveck, svamp eller springmask. Vissa kvinnor kan få problem med sköra slemhinnor kopplat till klimakteriet, då kan hormoner hjälpa. 

Andra sorters klåda kan man mildra med kortisonkräm.