Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Eva-Karin har plågats av allergisk snuva och kliande sedan 2008.Eva-Karin har plågats av allergisk snuva och kliande sedan 2008.Eva-Karin har plågats av allergisk snuva och kliande sedan 2008.
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
1 AV 2
Eva-Karin har plågats av allergisk snuva och kliande sedan 2008.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Läkaren Johan Armfelt svarar och ger råd.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Eva-Karin: Hjälp! Har jag en allergi?

Hej, är en 56-årig kvinna som sedan 2008 plågats av allergisk snuva och kliande, rinnande ögon med efterföljande huvud-, öronvärk samt värk i käkarna. Då var det cirka en gång/månad, nu cirka en gång/vecka. Numera börjar jag alltsomoftast gråta, vilket förvärrar nästäppan och andningen. 

Jag har gjort ett basallergitest som inte visade på allergi. Jag bad om remiss för ytterligare utredning, men fick nej eftersom jag inte vet vad som orsakar utbrotten. Jag har en viss förståelse för det men står handfallen. Symptomen ovan kommer när som helst på dygnet, i olika miljöer, hela året. Jag har bott på olika orter och i olika slags bostäder. 

Tilläggas bör att min optiker frågade om jag hade någon form av allergi eftersom mina tårkanaler var helt igentäppta.

Vad kan jag göra? Har en känsla av att jag måste leva med detta helvete.

//Eva-Karin

LÄS OCKSÅ: Forskare: Ja, du kan faktiskt vara allergisk mot träning 

Läkaren Johan Armfelt svarar

Hej Eva-Karin.

Självklart ska du inte behöva ha det så här! Du har haft problem länge, de har blivit allt värre, och nu förvärras utbrotten av att du faller i tårar.

Har man gjort en basutredning kan man göra en utvidgad allergiutredning. En allergolog eller en öron-, näs- och halsspecialist kan bistå.

Fråga läkaren

Johan Armfelt är läkare och specialist i ortopedisk kirurgi. Johan har arbetat som läkare i över 30 år och svarar på alla slags frågor om smärta, sjukdomar och hälsa. 

Mejla din fråga till: lakare@expressen.se.

Kanske kan din optiker förmedla kontakt med en ögonläkare för att ta det vidare den vägen.

Smärtan i käkarna kan bero på bihåle- eller tandproblem. Ett besök hos tandläkare kan vara på sin plats. 

Du berättar inte i vilken utsträckning du har provat egenbehandling för att lindra besvären. Prova gärna nässprayer och allergitabletter i väntan på utredning för att få en mer dräglig vardag.